Glömd rotselleri med brynt apelsinsmör

1 december, 2016
rotselleri, brynt smör

Lägg in en hel rotselleri i ugnen och glöm bort den ett par, tre timmar Där har ni dagens recept. Och vet ni, jag fick det som tips direkt från en kock med stjärnglans signerad Michelin. Det ska till en mästare för att våga vara så enkel. Och för att det ska bli så bra. Är ni nyfikna nu? Välkommen in i köket!

Har ni sett årets version av Kockarnas kamp? Kockeliten möts och tävlar i grenar som kanske inte alltid gör dem rättvisa, men underhållande är det. Inte minst samtalen över fantastiska middagar och stunderna i köket.

I årets upplaga deltog Titti Qvarnström. För ett par år sedan tilldelades hon och malmökrogen ”Bloom in the park” sin första Michelinstjärna. Det var stort ståhej eftersom Titti var den första svenska, kvinnliga köksmästaren som blivit stjärnbeströdd. Själv försökte hon tona ner den delen och ville helst prata mat.

Jag hade tur som en tok för bara någon vecka innan stjärnan delades ut hade jag fördelen att spendera en dag i hennes kök för en intervju. Vi pratade vilt eftersom Titti ofta har vilda inslag på menyn. Dessutom är hon jägare. Vi kan väl återkomma till köttbiten vid ett senare tillfälle för att idag ha fullt fokus på ett av tillbehören i form av rotselleri.

titti qvarnström
Titti Qvarnström stjärnprydd mästerkock med mod och kunskap att vara enkel. Hennes rotselleriknep är makalöst bra och fantastiskt gott.
rotsellri, brynt smör
Tag en selleri och glöm den, eller i alla fall nästan. Efter två, tre timmar iugnen är den krämigt mjuk med mild fin smak. Brynt smör till den. Lite apelsinskal och salvia. Ja tack!

Till det vilda hon lagade upp serverades olika rotsaker. Bland annat rotselleri och hennes trick var lika enkelt som genialt. Såhär gick det till:

Ugnsbakad rotselleri

 • 1 rejäl rotselleriknöl
 • 1 msk olivolja
 • ½ tsk salt
 1. Skölj rotsellerin och skär eventuellt av bottnen om det finns jord och rottrådar kvar. Placera i en ugnsfast form och baka i ugn på 170° ca 3 timmar tills genombakad, prova med potatissticka när den känns mjuk rakt igenom men desto längre den får bakas desto smarrigare blir den.
 2. Både sötma och syrlighet framträder bättre desto mer den tillagas. Dela sellerin i klyftor och ringla över olivolja och salt. Tips för att korta tillagningstiden är att dela sellerin på mitten och baka med snittytan nedåt mot plåten.

 

Jag har upprepat det här enkla och kanongoda tillbehöret många gånger sedan dess. Och ibland gör jag det lite mer lagat för att jag får lust helt enkelt. Jag byter oljan mot brynt smör som också får ett litet kryddsällskap. Då kan det till exempel se ut såhär.

Brynt apelsinsmör

 • 1 apelsin
 • 50 g smör
 • några blad salvia
 1. Tvätta apelsinen noga. Skär av ett par tunna remsor av skalet. Riv dessutom lite extra skal att strö över sellerin precis före servering.
 2. Lägg smöret i en medelvarm panna eller kastrull. Lägg i skalremsorna och bryn smöret försiktigt tills laktos och mjölkprotein börjar få lite färg. Det syns som små fina partiklar i botten på pannan. Lägg i salvian som bara ska hettas upp helt kort. Ta från värmen och pressa i några droppar pressad apelsin.
 3. Häll smöret över den heta uppskurna rotsellerin och strö på det rivna apelsinskalet.Servera till kött. Gärna vilt och ett hett tips är vildsvin.

Svårare än såhär behöver det inte vara. Kanske har du enkla rotfruktstips att dela, eller andra matknep. Då går det alldeles utmärkt att utnyttja kommentarsfältet! Självklart fungerar det lika bra för frågor eller annat matprat. Hälsar Kat : )

Pepparkaksbulle - en adventssuccé
Biffmacka - alldeles, alldeles underbar