Kött eller inte kött

15 februari, 2016
Kategori:
jägare

Äta kött eller inte äta kött? Det är verkligen frågan. Jag hör uttalanden som får mig att baxna. Uttalanden som inte kan bygga på annat än stor okunskap eller ren dumhet? Självklart måste vi fundera över köttkonsumtionen. Och genast agera.

Men ursäkta, skriver inte du om just kött i din blogg? En blogg med kött som ett fokusområde och en åsikt som går i clinch med köttkonsumtionen?  Ja, det är ju helt befogade undringar, men för mig finns ingen motsättning.

En av mina grundläggande idéer är att vi ska äta schysst. Också om man valt att äta kött. Vilket de allra flesta faktiskt har. Tanken och ambitionen jag har är att försöka presentera ett bra val och en bra väg.

Det handlar inte om att äta mycket eller ofta utan om att vårda och att göra det allra bästa av en råvara som har ett högt pris. På många sätt.

Varje köttbit måste behandlas med stor respekt. Den ska tas om hand och hanteras med ansvar och kunskap. Viltkött är ett bra alternativ. WHO har sammanställt en köttguide där viltkött är det enda köttslag som får godkänt i alla kriterier man använt sig av i bedömningen.

Men alla teoretiska resonemang hamnar till slut i verklighet och vardag. För viltköttet betyder det att det ska hanteras på ett bra sätt från skog till bord. Jägaren måste vara en skicklig skytt, men också en fullfjädrad köttmästare. Ansvaret är stort. Ett fel och råvaran kan vara förstörd.

Matlagarens roll är sedan att optimera chansen för köttet och förvandla det till en fantastisk måltid med allt vad det innebär. Och här kommer jag in. Vägen mellan skog och bord är min stig. Jag kan den rätt bra och jag vill gärna dela den med var och en som vill veta mer.

Men jag är långt ifrån ensam. Många av de riktigt matkunniga, de stora kockarna, väljer allt oftare att placera vilt på menyn. De ser potentialen i en fantastisk råvara men de ser också ett mer hållbart köttval. Läs gärna vad kocken Fredrik Erikssom säger om mattrender på ingång.

Självklart inser jag att viltkött inte är ett alternativ för alla, alltid. Att de vilda stammarna inte räcker för att föda ett helt folk, att jägarna inte kan anta uppgiften som landets köttförsörjare och att kanalerna för initial hantering och vidare distribution är i princip obefintliga. Men min förhoppning är att vi ska göra vårt bästa för att välja väl och att vi ska fundera över hur ofta vi gör det.

Och hur ser min egen köttkonsumtion ut? Hur mycket kött äter vi i familjen? Jag köper sällan kött, men när det händer försöker jag hitta ett vettigt alternativ. Vilket uppenbarligen inte alltid är så lätt. Oftast äter vi vilt. Och ”oftast” betyder faktiskt inte mer än ett par gånger i veckan.

Köttbullar och blåbärssylt
Närproducerat fredagsmys