Köttbullar och blåbärssylt

16 februari, 2016
köttbullar, blåbärssylt

Det sägs att smaker som kommer från samma ställe ofta passar särskilt bra ihop. Vilt, svamp, enbär och lingon till exempel. Men det är så lätt att fastna i vanans makt så att den blir ett hinder. Det blir som det brukar bli. Men så lyfte jag blicken en aning och fick syn på blåbärsriset.

Rullar ni köttbullar en vanlig tisdag? Jag är rätt lat och gör oftast större biffar. De blir ju så många de där småbullarna. Men det är verkligen gott och barnen tjatar. Så nu blev det den lilla varianten med ett par inplockade nyheter.

Jag är ju helt omåttligt förtjust i torkad svamp. Har hyllad den här i bloggen. Trattkantareller är en favorit men den som haft lyckan att springa på en klunga av den svarta trumpetsvampen har dragit en vinstlott.

Jag mixade en rågad näve till smulor, eller nästan pulver och kryddade färsen med dem. Där trollade dem med smaken tillsammans med ett uns kryddpeppar, en mininypa kryddnejlika och en doft kanel.

Det ska vara så lite att man inte kan urskilja kryddorna, vi vill inte ha in någon julstämning i vårvinterljuset. Nej, bara en fördjupning och lite värme till viltfärsen. Till det här fanns inget alternativ till gräddigt potatismos. Det gjorde barnen helt klart så mos fick det bli, och lingon. Eller? Kanske ändå inte. Frysen är full med blåbär och det borde funka.

Viltfärs, trumpetsvamp och blåbär. Kanel är ju en avstickare från den lokala vinkeln, men blåbär och kanel är gott ihop. Jag kokade en snabbvariant på blåbärssylt och kan meddela att det blev alldeles fantastiskt bra. Så om det här råkar vara en sysslolös tisdag med tid för köttbullerullning och syltkok. Go for it! Annars kan det kanske få bli helgunderhållning.

skogtillbord-köttbullar-blåbärssylt-galleri

Såhär går det till:

Köttbullar med blåbärssylt (4 pers)

  • 600 g köttfärs, gärna vilt, men nöt- eller blandfärs går utmärkt
  • 2 skivor vitt bröd
  • 1 dl torkad svamp, gärna svart trumpetsvamp
  • 1 gul lök
  • 1 ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 msk koncentrerad vilt- eller kalvfond
  • 1 tsk salt
  • ¼ tsk peppar
  • mald kryddpeppar
  • mald kryddnejlika
  • mald kanel

En liten doft av varje, de ska bara finnas där i bakgrunden

Blåbärssylt

  • ½ l frysta blåbär
  • ½ dl syltsocker

Sås

  • 1 dl grädde
  • 2 dl vatten
  • ½ tsk balsamvinäger
  • salt
  • peppar
  1. Sätt ugnen på 100 grader. Mixa brödet till smulor. Gör samma sak med svampen. Den ska bli nästan som ett pulver.
  2. Riv löken på grova sidan av ett rivjärn. Blanda alla färsens ingredienser. Rulla köttbullar och stek vackert gyllenbruna i en blandning av rapsolja och smör. Lägg köttbullarna i en form och låt de bli helt igenom färdiga i ugnen.
  3. Häll bär och socker i en kastrull. Värm upp och rör till sockret löser sig. Låt svalna.
  4. Häll ingredienserna till såsen i en kastrull och koka ihop till en bra konsistens. Såsen ska bara vara som en liten spegel under köttbullarna ingen sjö.

 

Servera med ett gott potatismos och brysselkål. De har sin bästa säsong nu och är alldeles förfärligt underskattade om ni frågar mig.

Frasig och gyllenbrynt panering till fisken
Kött eller inte kött