Snabbsylt med måttlig sockerchock

18 januari, 2016
Kategori:

Panik. Hårda ord och anklagande blickar. Sylten är slut! Pannkakor utan sylt. Neej, det funkar inte! Pang, där smäller en dörr igen. Missnöjet är…ska vi säga uppenbart.

Soppan är klar, och ett vackert fat med frasiga pannkakor tronar på bordet. Som den rådiga moder jag är sliter jag upp frysen, häller upp en halvliter blandade blåbär och hallon plockade förra sommaren. Och ja, fem minuter senare har vi sylt. För hur svårt är det? Faktiskt inte alls.

Idén med det här inlägget är inte att hylla mig själv som den goda syltkokande modern, utan att reflektera en smula över ingrediensen socker. Många är absolutister och helt kompromisslösa. ”Inte ett sockerkorn kommer över min tröskel!”. Men jag är inte där, inte alls. Men den här lilla syltincidenten fick mig ändå att fundera.

Om man slår upp ett recept på sylt är principen ofta ungefär dubbelt så mycket bär som socker. Ett halvt kg till ett kilo bär. En tredjedel av syltburken är alltså rent socker. Och skälet? Smak till viss del, men allra mest handlar det om att socker konserverar.

Man ska kunna spara sylten. Man gör så för att så har man alltid gjort. Syltning är helt enkelt en gammaldags konserveringsmetod som verkligen behövdes innan frysen fanns. Sockret håller ordning på ovälkomna mikroorganismer. Då var det omöjligt att spara bären utan sockret. Men nu?

Hursomhelst så blev min lighta snabbvariant kanongod. Sylten smakade bär och sött. I den ordningen, istället för sött och bär. Barnen var nöjda och sylten tog slut. Vilket ju var meningen eftersom den inte innehöll allt det där konserverande sockret.

Och såhär får det bli nu. Behövs det sylt så har jag bär i frysen. Sedan får jag lägga fem minuter på att koka en omgång som räcker till maten för dagen.

Det här är inte något principbeslut som gäller för alltid. Jag gillar absolut idén med sommar, blåbärsfläckiga knän och syltkok, men man kan ju variera sig. I alla fall ibland, eller hur?!

hallonblåbärssylt
Snabb och söt, trots att sockermängden är rejält reducerad. Fungerar alldeles utmärkt om sylten inte ska sparas.

Sockersnål snabbsylt

  • ½ l (ca 300 g) blandade hallon och blåbär
  • ½ dl (ca 45 g) strösocker, eller syltsocker
  • ½ vaniljstång, eller ½ tsk äkta vaniljpulver

Gör såhär

  1. Ta bären ur frysen och lägg dem i en kastrull tillsammans med sockret. Syltsocker ger en lite fastare sylt om den får en stund på sig innan man ska äta.
  2. Strö på vaniljpulvret eller halvera vaniljstången innan du delar den på längden. Skrapa ur fröna och lägg i kastrullen tillsammans med stången som också ger fin smak. Koka upp på svag värme. Rör några gånger tills sockret är smält.
  3. Häll upp i en skål och låt svalna något eller helt. Servera till pannkakor, eller testa den varm varm till glass.

 

Jag är en ekorre. En samlare. Men ibland blir det för mycket. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med gömmorna. Nu är det blåbärsförråden som växt mig lite över huvudet. Har ni idéer? Vad gör jag med alla blåbär? Vad gör ni?

Lär känna din grytbit
Uppgraderad stekrest