Saffransdoftande fisksoppa

26 november, 2016
Kategori:
fisksoppa, saffran

Advent och saffran. Saffran och advent. Oskiljaktiga. Och det första som dyker upp i tanken är bullar, men det finns fler möjligheter. Tänk fisksoppa. Tänk torsk, lax och räkor. Mustig, doftande, kraftfullt orangegul med en klick aioli. En bit gott bröd att doppa i. Vad säger ni nu?! En ny tradition gör anspråk på adventsutrymme! Välkommen in i köket

Ett av de stora barnen beklagar sig. ”Mamma, ibland är du så, så omständig. En enda soppa kan inte få ha så många moment. Och inte en sådan oändlig rad ingredienser.” Men jo, det kan den visst. För det här är inte bara ”en enda soppa”. Det här är soppan!

Och med en plan är det en rimlig process som med fördel kan påbörjas dagen innan den ska ätas. Så det så. Du gör basen ena dagen och pysslar lite med fisk och annat dagen därpå. Eller så gör du basen på morgonen och resten till middagen. Då är den plötsligt snabb. Och den som ska ha middagsgäster behöver inte hetsa upp sig för det är faktiskt inte alls mycket att göra.

En favoritfråga till kockar är vad som är viktigast i köket och två svar kommer med säkerhet direkt. Första svaret är: En vass kniv. Och det andra: mise en place! Vilket betyder att allt ska finnas på plats. Ordning och reda helt enkelt, med järnkoll på alla ingredienser och verktyg. Där har ni knepet. Med en ”mise” är många ingredienser och moment inga problem.

fisksoppa, saffran
Doften av saffran är magisk och det här är en rätt som platsar på ett festbord. Fisk skaldjur och en grund av grönsaker, vin och fond får koka ihop till en kraftfull orangegul ton innan fisk och räkor tar plats.
fisksoppa, saffran
Låt dig inte avskräckas av soppan många ingredienser. Med en plan är det inga problem.

Matlagningens steg nummer ett är alltså att plocka fram alla receptets ingredienser. In i minsta detalj. Glöm inte salt och oljan du ska steka i. Dessutom alla verktyg och kärl du kommer att behöva. När allt är på plats kan du laga mat i lugn och ro. Friden sänker sig, ingenting bränns vid när du irrar efter något, eller upptäcker att en viktig ingrediens saknas.

Jag tänker mig att något ska serveras i soppan. En klick med kontrasterande smak.. Det skulle kunna vara grekisk yoghurt eller lite créme fraiche. Men det skulle också kunna vara aioli. Vill du göra egen så finns recept på snabb majonnäs här. Gör den i god tid med ett tillägg av några droppar citronsaft och en riven vitlöksklyfta..

Nu tar vi soppan steg för steg.

Saffransdoftande fisksoppa (4  pers)

Steg ett, det här kan göra i god tid

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 stor morot
  • 3 stjälkar blekselleri
  • 1 litet fänkålsstånd
  • 2 msk olivolja
  • 1 ½ msk tomatpuré
  • 2 kvistar timjan el. ½ tsk torkad
  • 1 kuvert saffran, eller lite mindre
  • 1 krm cayennepeppar, eller motsvarande färsk eller torkad chili
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 2 msk koncentrerad hummer- eller fiskfond
  • 3 – 4 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 3 dl grädde

Steg 2

  • 250 g körsbärstomater
  • salt
  • 2 tsk olivolja
  • 400 g räkor med skal
  • 300 g torskrygg, gös eller annan vit fisk
  • 300 g lax
  • salt
  • (ev. en bit purjolök)
  • olivolja

Steg 1

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och tärna moroten. Skär selleristjälkarna rakt över i tunna fina halvmånebitar.
  2. Dela fänkålen på mitten och skiva den fint. Har den sina dill-liknade blad kvar så ta tillvara på dem. Plocka i små vippor och rulla in i plast för att använda vid servering.
  3. Hetta upp olivolja i en gryta och fräs försiktigt lök, morot, selleri och fänkål. Värmen ska vara låg och ingenting ska brynas bara svettas i värmen under 10 minuter.
  4. Klicka i tomatpurén och fräs med den ytterligare några minuter. Lägg i timjan, saffran och cayennepeppar. Häll på vin, koncentrerad fond och den mindre mängden vatten. Saltet ska också i nu innan soppbasen får småputtra 20 minuter.
  5. Häll på grädden och koka varsamt ihop till bra smak och konsistens. Kanske saknas lite sälta? Lägg i så fall till. Nu kan du välja att fortsätta direkt eller ställa soppan att svalna för att fortsätta senare.

Dags för steg 2.

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Halvera tomaterna, salta lätt och droppa över oljan. Lägg dem i en ugnsfast form med snittytorna upp och sätt in i ugnen.
  2. Skala räkorna och lägg åt sidan. Skär den skinn- och benfria torsk- eller gösfilén i bitar. Skär bort laxskinnet och skär laxen i rätt stora tärningar. Lika stora som torskbitarna. Salta fisken lätt.
  3. Vill du ha några vackert stekta bitar purjo i soppan så snitta försiktigt upp purjon och skölj noga. Skiva den sedan rakt över i centimetertjocka skivor och försök skära så att ringarna håller ihop.
  4. Värm långsamt upp grytan med basen du gjort tidigare. Smaka av och tillsätt eventuellt mer av kryddorna. Lägg i torskbitarna och låt soppan sjuda så sakta att ytan knappt rör sig.
  5. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek laxen. Den ska få fin yta utan att vara torr och överstekt. Låt purjolöken steka klar bredvid laxen.
  6. Lägg lax och purjo i soppan. Ta tomaterna ur ugnen och lägg på dem. Till sist räkorna som inte ska koka alls eftersom de lätt blir sega. Har du lite fänkålsdill sparad kan du lägga på den nu. Servera med aioli och gott bröd, gärna levain.

 

Ja, jag vet. Det ser galet mycket ut, men inga moment är svåra och har du följt planen kommer allt att gå galant. Dessutom är det här en festsoppa som passar till julens alla middagar. Att stoppa in någon gång mellan skinka och prinskorv. Någon av adventsmiddagarna kanske? På lucia eller i mellandagarna.

Har du frågor, egna idéer eller bara lust att matprata så är du välkommen att skriva en kommentar. Jag finns på plats och svarar direkt! Hälsar Kat : )

Biffmacka - alldeles, alldeles underbar
Julig granola till adventsfrukost