Julig granola till adventsfrukost

25 november, 2016
granola, advent

Advent! Den första pusten av jul. Kryddiga dofter letar sig ut från köket. Kanel, kardemumma, kokos och äpple. Som en liten ringlande girlang kommer barnen ett efter ett för att se vad som är på gång. ”Åh, granola! Får vi smaka?!”. Klart ni får. Och jag vet att jag kommer få göra en omgång till innan söndag. Men vad gör det. Välkommen in i köket!

Jag är barnsligt förtjust i julen. Ändå är min variant nedtonad och rätt oglittrig. Det är dofterna och smakerna som gör det. Allt det varma kryddiga ger en känslan av mental umami. Det finns en mustighet i allt runt julen som gör mig trygg och tillfreds.

Jag boar och bäddar med en air av saffran, kanel, ingefära, kryddnejlika, apelsin, kryddpeppar, hyacint och granris. Och på söndag börjar det så smått med första adventsljuset och julig granola på frukostbordet.

granola advent
Kanel, kardemumma, äpple och lingon eller tranbär. Nötter förstås och frön. Sen kan jag inte hejda mig utan plockar in kokos som ett invandrat inslag till julen. Och det blir succé!

Med granola är det så att den aldrig blir sig riktigt lik. Även om jag har en ambition att göra ett exakt recept så vips åkte där i en extra näve nötter. Mer äppelchips eller pumpafrön. Och mitt tips är att ni gör likadant. Det finns ett grundrecept, men lägg till eller dra ifrån som ni vill. Det kan inte bli fel.

Ursprungsidén var svensk lite gammaldags jul, men så kände jag för att bjuda in en invandrare och det fick bli i form av kokosfett och kokosflakes. Annars är smakgrunden äpple, nötter, frön och torkade lingon eller tranbär.  Fint till egen adventsfrukost, men den är också ett hett julklappstips!

Och såhär går det till:

Julig granola (ca 1,5 l)

  • 3 dl havregryn
  • 3 dl bovete- eller dinkelgryn
  • 1 ½ dl grovt hackade valnötter
  • 1 ½ dl grovt hackade hasselnötter
  • 1 dl pumpafrö
  • 1 dl solrosfrö
  • 1 msk kanel
  • 2 tsk grovkrossade kardemummafrön
  • 1 dl koncentrerad äppeljos
  • ¾ dl ljus sirap, eller honung
  • ½ dl smält kokosfett eller rapsolja
  • ½ tsk salt
  • 1 ½ dl äppelchips, eller liknande
  • 1 dl torkade lingon eller tranbär
  • 1 dl flagad kokos

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna i en skål: havregryn, bovetegryn, grovhackade nötter, pumpa- och solrosfrö. Rör också i kanel och kardemumma.
  2. Blanda äppeljos med sirap, smält kokosfett och salt. Häll blandningen över de torra ingredienserna och blanda noga.
  3. Lägg bakplåtspapper på en plåt och bred ut blandningen jämnt. Rosta i ugnen 15-20 minuter. Rör om ett par gånger och håll koll så att granolan inte bränns. Kanske måste du sänka värmen något.
  4. Ta ut och smaka av. Akta dig det är varmt! Kanske behövs ytterligare lite kanel? Pudra i så fall på den när blandningen fortfarande är het. Ställ att svalna.
  5. Blanda i torkat äpple, lingon eller tranbär och kokos. Måttangivelserna i receptet är ungefärliga. Du bestämmer om det ska vara mer eller mindre.
  6. Häll upp den helt avsvalnade granolan i en glasburk. Blandningen ska vara knaprig och kryddig. En adventsfrukost som lyser ikapp med det första tända ljuset.

 

Efter detta ett litet äppelchipstips som också passar till advent. Har du egna äpplen att torka så kanske du vill kika på ett inlägg om det här.

Och till er som vill prata mat. Småprat, frågor eller egna matidéer. Hjärtligt välkomna att lämna en kommentar. Jag finns på plats och svarar direkt! Hälsar Kat : )

Saffransdoftande fisksoppa
Vitlök i jord och på bord