Vitlök i jord och på bord

23 november, 2016
vitlök, tomat

Vi närmar oss advent och jag både sår och skördar. Låter helt galet, men så är det. Fortfarande står det ett par stadiga plantor rotselleri i landet. Lite rödbetor finns kvar att hämta och morötter. Och idag tar jag första steget in i nästa odlingssäsong. Vitlöken ska planteras. Välkommen in i köket!

All heder åt Sara Bäckmo som fått mig att våga. Våga tro på en odlingssäsong som sträcker fram och bak i tiden på ett sätt jag inte hade en aning om. Det börjar liksom om innan det har slutat. Till dig som är odlingsintresserad och som mot all förmodan inte hittat henne kan bara säga kolla in ”Skillnadens trädgård”. En bra start är hennes blogg här på land.se.

Vitlök ja. Jag planterar den först nu. Buden är lite olika. Sätt den tidigare säger någon, den måste hinna rota sig. Andra menar att det bästa är att vänta. Sätter man för tidigt får lökarna vårkänslor och tittar upp för att mötas av vintermörker och kyla. Idag är det dags för mina.

vitlök
Odlingssäsongen känns avlägsen, men inte alls. Idag sätter jag min vitlök. Och nej, såhär tätt står de inte. Jag kör 15 cm mellan plantorna, 20 cm mellan raderna och klyftorna tillbringar vintern 7 cm under jordytan.

Och såklart spelar platsen roll för val av tidpunkt. Min lott ligger i norra delen av de södra landskapen. Vi har haft snö och minusgrader som nu följts av milda regnväder. För en vecka sedan var jordens ytskikt fruset och jag var orolig att jag missat chansen till plantering, men idag går det utmärkt.

I väntan på den skörden njuter jag av förra säsongens. Jag har en hel rad fina vitlöksflätor att plocka lökar från och det går åt en hel del. Jag använder vitlök ofta, dock inte i så stora doser. Vill inte att den ska ta över, mer skymta i bakgrunden

Aromen ändrar verkligen karaktär beroende på om löken serveras i en varm rätt eller rå och jag tänkte visa med ett par exempel. Det blir två superenkla recept med nästan exakt samma ingredienser som blir helt olika beroende på tillagning. De kan faktiskt användas till samma typ av rätter som variation beroende på vad du vill åstadkomma, lite friskare eller lite mustigare.

vitlök, tomat
Nästan exakt samma ingredienser och ändå så olika. Vitlök och tomater spelar huvudrollerna i en rå och en ugnsrostad rätt som passar till mycket.
vitlök, tomat
Det behövs inte mycket, tomat, vitlök, pasta, olivolja, parmesan och basilika. Och lite spring i benen. Pastan är allra bäst het och alldeles nykokt.

Har du fortfarande egna tomater kan jag bara säga grattis. Vi andra får nöja oss med köpta som ofta är lite trista såhär års. Perfekt då att låta dem få ett smaksällskap som plockar fram och tillför.

Båda varianterna av vitlökstomater passar till en rad rätter. Den ena eller den andra. Du väljer och här kommer serveringsförslag:

  1. Använd någon av vitlökstomaterna till sallad. Också den ugnsrostade varianten passar fint, de är nästan semitorkade, men låt tomaterna svalna lite innan de tar plats bredvid färska blad. Lägger du i heta tomater vissnar bladen direkt.
  2. Jag blandar ofta någon av de olika vitlökstomaterna med couscous och ugnsrostade grönsaker till exempel paprika, squash, röd lök och paprika. Dessutom gröna blad, till exempel spenat. Kokta linser eller bönor får följa med på fatet och eventuellt lite fetaost.
  3. Het pasta, olivolja, någon av vitlökstomaterna och ost. Parmesan eller feta. Enkelt och gott!
  4. Snabbmat kan det bli om du lägger någon av vitlökstomaterna i en uppskuren, rostad baguette. Till detta gröna blad och något matigt: hummus eller/och halloumi eller skivor av kött. En bit stekt lax eller annan fisk i mackan kan vara ett alternativ, eventuellt tillsammans med en klick majonnäs.

Recepten är mycket enkla och som sagt enormt användbara. Hackar du salsan riktigt fint kan den nästan fungera som en sorts dressing exempelvis i en sallad.

Vitlök i tomatsalsa

  • 2 -3 tomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt
  • chili
  • lite pressad citron
  • 1 msk olivolja
  • en aning honung eller socker

Gör såhär

  1. Tärna tomaterna med en vass kniv. Tomater har ett segt skal och är kniven slö mosar man dem istället för att skära.
  2. Skala och riv vitlöksklyftan. Salta och tillsätt chili. Börja alltid med lite för att sedan eventuellt lägga till.
  3. Pressa över citron, häll på oljan och rör försiktigt i lite sötma. Smaka av.

Vitlök och ugnstomater

  • 250 g tomater, gärna körsbärs
  • 1 vitlökslyfta
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • chili
  • ( någon torkad örtkrydda, ex. oregano eller timjan)

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Halvera tomaterna. Skala och riv vitlöken.
  2. Blanda mycket försiktigt tomater, vitlök, olja, salt och chili. Ta fram en ugnsfast form och lägg i tomaterna med snittytan upp. Strö eventuellt på lite örtkrydda.
  3. Ställ in i ugnen tills tomaterna skrumpnar ihop något utan att egentligen ta färg. Räkna med att det tar 40-50 min. Lite olika beroende på storlek.

 

Vill du få lite inspiration inför vitlöksskörden om ett drygt halvår kan du kika på inlägget om att knyta en vitlöksfläta. Jag har en hel rad flätor som bland annat kommer bli fina julklappar. Än har du tid att sätta lökar för skörd nästa år, men det börjar dra ihop sig snart kan det vara försent.

Har du frågor eller något matigt att samtala om så är det bara att ta chansen. Kommentarsfältet är ditt och jag finns på plats för att svara direkt. Hälsar Kat : )

Julig granola till adventsfrukost
Pommes de lux - fulmaten blir finkäk