Semmelkladdkaka – i sista stund

5 mars, 2019
Kategori:
skogtillbord-semmelkladdkaka-mars19

Alltid sen och den som missat att köpa jäst. Men vad gör det en dag som denna. Dagen när alla bakverk som genom trolldom förvandlas till semlor. Därför ett ord till dig som är ute i sista stund: Ge inte upp! Semmelkladdkaka är räddningen! Välkommen in i köket!

I sanningens namn så har den hängt med i några år nu. Så gott, så enkelt och så perfekt för den som egentligen inte har tid, men vill själv. Alternativet är alltid en riktigt bra bagare. Men nu ska här bakas.

De finns i alla varianter. Semmelpizza står det på en handskriven skylt utanför vår kvarterspizzeria. Jag är inte förvånad. Semlan finns som wrap, i tacoversion, som munk, som tårta och muffins. Smaksättningen är enkel, men förföriskt god: Mandelmassa, kardemumma och grädde.

Den som har oceaner av tid att spendera på sin semla gör egen mandelmassa. Vi andra köper färdig och gör det utan att knussla. Köp en bra sort. Om kardemumman säger jag, och det här är en uppmaning till alla: Grovkrossa hela kärnor. Det blir åh, så mycket bättre än färdigmald.

skogtillbord-semmelkladdkaka-mars19
Små portionsformar med semmelkladdkaka. Jag provspritsar ett par gräddomgångar och går loss på min semmelkladdkaka som blir som små konstverk. Märkligt enkelt till och med för en rätt misslyckad bagare som jag faktiskt är.

Annars är detta det snabbaste sättet att få till semmelsmakerna och lite till faktiskt eftersom kladdkaka är så gott. Jag gör mina i små keramikformar. Det blir sex stycken och med semmelvispad grädde, rostad mandel och florsocker är det här ett bakverk värdigt dagen.

Ett litet glatt tillägg är att det är så enkelt. Och snabbt. För en rätt misslyckad bagare som jag är det här en dröm, svår att misslyckas med. Lite av en lyckad kladdkakans hemlighet är att man ska göra så lite som möjligt. Inte vispa eller så. Vänd ihop bara och så är det så gott som klart.

Från start till mål behövs det inte mycket mer än 30 min, eller lite till för att de små kladdkakorna ska svalna så att grädden kan spritsas på. Jag hetskylde mina i frysen och de protesterade inte.  Till verket och såhär går det till:

Semmelkladdkaka

1 stor eller 6 små formar

 • 100 g smör
 • 2 dl strösocker
 • 2 dl vetemjöl
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 1 krm salt
 • 1 tsk mortlad kardemumma
 • 125 g mandelmassa
 • 2 ägg

Topping

 • vispad grädde
 • flisad, rostad mandel eller mandelspån
 • florsocker

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och ställ det att svalna.
 2. Blanda de torra ingredienserna socker, mjöl vaniljpulver, salt och kardemumma.
 3. Riv mandelmassan grovt och lägg den i skålen. Häll på smöret och knäck i äggen. Vänd ihop till en jämn smet. Slickepott eller träslev är rätta redskapet. Inga vispar i närheten.
 4. Fördela smeten i smorda formar. Sätt in i ugnen och grädda…cirka 15 minuter för småformar och 20 min för en stor. Lite knivigt det där. Kakan ska vara kladdig, men inte rinnig och en ugn är inte en annan lik, men det här är mitt tips.
 5. Ta ut och låt svalna. Är det bråttom kan kyl eller frys göra jobbet. Spritsa grädden med en större stjärntyll. Strö över rostad mandel och till sist en dust florsocker.

Spritsa har blivit lite av ett folknöje härhemma. Så kul att dekorera på ett enkelt sätt. Jag brukar köra en provomgång bredvid först för att få in rätta knycken. Och har du ingen sprits så kan grädden bres på i ett tjockt snyggt lager. Allt gott! Hälsar Kat : )

Räksallad i tunnbrödswrap - en mellovinnare
Burgare - kött-, fisk- och vegovarianter