Korvtopping

11 mars, 2019
skogtillbord-korvtopping-mars19

Korven är ett lysande exempel på parallella trender. Å ena sidan klassad som skräpig snabbmat, men samtidigt också en hyllad hipsterrätt. Låt mig presentera en kombination. En korvtopping som förvandlar hunsad fastfood till genomtänkt finspis. Välkommen in i köket!

Ett par gånger om året gör jag egen korv, men oftast köper vi färdig. Utbudet är stort och möjligheterna till en måltid mer än lite trist storköpskorv, ketchup och bröd finns definitivt.

skogtillbord-korvtopping-mars19
Köp gärna riktigt bra korv från en mathantverkare och bra tillbehör. Lyxig topping, het lingonketchup och varför inte kika lite extra på mina tips för egen tillverkning.

Kanske har du en mathantverkare i din närhet? En charkuterist med egna korvvarianter eller ett uppbåd av klassiker? Mitt första tips är att göra en scanning av närområdet och det är lättare än man kan tro. Det finns en app.

Landets stora skola för mathantverkare, Eldrimner, har lanserat appen” Hitta mathantverkare” som laddas ner via Appstore eller Google play. Där finns hänvisningar till charkuterister och dessutom till ett stort antal mathantverkare av alla sorter. Min plan är att använda appen som ett semesternöje i år.

Med utgångspunkt i en god väl tillverkad korv har vi det enkla jobbet kvar, toppingen. Mitt bidrag bygger på svenska smaker och olika texturer. Pepparrot, äpple, lök, friterat, krämigt och crunchigt. Annorlunda utan konstigheter. Här finns äkta korv-med-bröd-känsla.

Vill du kika runt i äldre inlägg på korvtema som presenterar tips för egen korvtillverkning vid länken här. Och är du sugen på en korvmegameny med bland annat het lingonketchup så finns den vid länken här. Riktigt fin potatispuré att höja korvmåltiden ännu ett snäpp med hittar du här.

Men nu till dagens förslag på korvtopping och såhär går det till:

Korvtopping med svenska smaker

4 personer

 • 4 korvar
 • 4 korvbröd

Friterad lök

 • 1 stor gul lök
 • rapsolja att fritera i
 • salt

Äppelmajonnäs

 • 2 äpplen
 • 1 dl majonnäs, gärna hemgjord

Tillbehör

 • färsk pepparrot

Gör såhär

 1. Skala och halvera löken. Skiva den mycket tunt. Strimlorna ska vara nålfina.
 2. Hetta upp en bottenskyla på en centimeter rapsolja i en kastrull. Lägg i löken och låt den friteras tills den skiftar färg till gyllenbrynt. Ta genast upp med hålslev och låt rinna av på papper.
 3. Skär äpplena i riktigt små, fina tärningar. Blanda med majonnäs. Recept nedan.
 4. Snitta eventuellt och stek korvarna varsamt till fin färg. Lägg dem i bröd och toppa med äppelmajonnäsen och den frasiga löken. Avsluta med en liten driva riven pepparrot.

Majonnäs – den snabbaste

 • 1 ägg
 • 1 msk dijonsenap
 • ½ tsk salt
 • 2 ½ dl rapsolja
 • (½ tsk vinäger)

Gör såhär

 1. Knäck ägget i behållaren till en stavmixer och klicka i senapen. Lägg i salt och häll på rapsoljan. Sätt mixerstaven i behållarens botten. Kör igång och dra staven långsamt uppåt.
 2. På några få sekunder har du en krämig, blank majonnäs. Vill du så smaksätt med vinäger.

 

Skulle du vilja testa att stoppa egen korv så finns ett recept vid länken här. Bra tips för din korvtillverkning hittar du här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Färskost och smör från hemmamejeriet
Räksallad i tunnbrödswrap - en mellovinnare