Salsiccia i tunnbröd – en korvmeny megaplus

11 mars, 2016
korvmeny salsiccia

Jag började hojta om korvfestival redan igår. Klart att ni ska gå! Lördag och söndag, NackaStrandMässan i Stockholm. Korvakademien, LRF och Sveriges bryggerier bjuder in. Låter lovande. Och här kommer trösten till alla oss som inte är inom räckhåll. Vi festar själva! Kolla in menyn som festivalen får kämpa för att matcha!

Egentligen så är det inte så svårt som man kan tro att tillverka korv själv. De riktiga entusiasterna torkar salami och gör avancerade syrade specialkorvar, men man kan välja färskkorvens betydligt enklare väg. Bloggade om hur man går tillväga igår. Kolla gärna på det inlägget här.

Gårdagens recept hade vildsvin som huvudingrediens med parentesen att man såklart kan välja köttdetaljer från en glad tam gris istället. Den vilda kommer sig såklart av temat skog till bord och jag fortsätter min korvmeny delvis på den linjen.

Tanken nu är att man tar sin egenhändigt tillverkade eller ärligt inköpta salsiccia och lägger ihop en meny. Det blir en hel måltid i ett bröd och här kommer beskrivningen:

Superfärsk salsiccia inlindad i lätt smörstekt tunnbröd tillsammans med en drös äppeldoftande, krispig coleslaw. Het lingonketchup och karamelliserad lök.

Vad tror ni om det! Betyget menyn fick när den serverades första gången härhemma var att den var slut innan någon hann blinka och att den sedan efterfrågats varje dag sedan dess.

Om korv ska vara snabbmat så har jag dessvärre helt missat målet här. Den här menyn är liksom lagad från grunden och snabb är inte en korrekt beskrivning. Snarare slowfood. Men man behöver ju inte göra den i sin helhet utan kan välja någon del eller så går man all in och kör hela programmet.

salsiccia, meny , galleri
Vad tror ni om det här. De hastigt smörstekta tunnbröden, den krispiga coleslawn, het lingonketchup och karamelliserad lök. Bättre sällskap till Salsiccian vet jag inte. En hit, ni måste prova!

Förutom korven så är det tre saker som ska lagas, mitt förslag är att börja med lingonketchupen. Nummer två får bli löken som ligger i pannan så länge att man kan fixa sin coleslaw under tiden.

Jag kör inte receptet på karamelliserad lök här idag utan hänvisar tillbaka till ett inlägg tidigare i veckan där jag bland annat berättar om superkocken Marcus Samuelsson och hans steka-lök-tips. Vill du kika så finns det inlägget här.

Till verket mina vänner, såhär går det till:

En korvig megaplusmeny (4 pers)

4 st salsicciakorvar, egenhändigt stoppade eller inhandlade

4 st tunnbröd

Lingonketchup

 • 2 dl lingon
 • 1 schalottenlök
 • ½ dl äppelcidervinäger
 • ¾ dl socker
 • 1 bit skalad färsk ingefära, som en liten, halv tumme
 • 1 kanelstång
 • 4 kryddnejlikor
 • 1 liten bit chipotle, torkad, rökt chili
 • en nypa salt

Coleslaw

 • ¼ litet rödkålshuvud
 • 1 morot
 • 1 äpple
 • 1 liten schalottenlök
 • 1 ½ dl majonnäs, vill man göra egen finns recept i  inlägget här
 • ½ -1 msk skånsk senap

Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med lingonketchupens övriga ingredienser. Allt ska i. Koka upp och låt småputtra på låg värme i tjugo minuter.

Ta av från värmen och ta upp kanelstången innan du mixar lingonketchupen. Mixa ordentligt så att den blir alldeles slät. Den ska vara sötsyrlig, het och ha en konsistens som just ketchup.

Vill du karamellisera lök så är det dags att starta det nu och köra parallellt med coleslawtillverkning. Det blir som ett litet spännande simultantest.

Strimla rödkålen superfint. Riv moroten grovt. Skiva äpplet tunt och strimla det sedan i tändsticksstora bitar. Finhacka löken. Och blanda allt med majonnäs och senap.

Stek korven och som sista moment ska tunnbröden stekas helt lätt i lite smör. Nästan bara vända i pannan. Och tadaa, nu är det dags.

Lägg upp tunnbröden och på dem en hög coleslaw. Korven ovanpå, en sträng med den heta lingonketchupen och en driva lök. Rulla ihop och njut för det här är en höjdare och du har varit så fantastiskt duktig!

Påsksnitt - smågodis på buffén
Supergod korv till helgen - de 7 bästa korvfixartipsen