Potatispuré – lyx i vardagen

10 oktober, 2018
skoktillbord-potatispuré-okt18

Varför krångla och göra sig till så in i norden när det bästa ligger i potatislådan? Ett löjligt enkelt sätt att lyfta en måltid till höjderna. Servera krämig, krogfin potatispuré till middagen. Hör de nöjda suckarna, och se skålen tömmas. Välkommen in i köket!

Det finns ordspråk och talesätt för fenomenet. Ni har hört dem tusen gånger, det om att hoppa över ån eller inte se skogen för alla träd…säkert finns det många fler.

Alltså potatis! Vi får inte missa den guldgruvan till riktigt god mat i jakten på sötpotatisnudlar och bovetepasta. Nytt fine, men nu vill jag ta fram det bästa i en grundbult. Och allt började med ett krogbesök.

Det var så bra helt enkelt. Finkrog med anor och husman på menyn. Alla råvaror igenkända. Enkelt, rättframt och enormt vällagat.

På tallriken fanns en potatispuré som helt tystade samtalet en stund. Detta slår allt och den precis lagom långa listan för att lyckas radar upp sex ingredienser, varav två är salt och svartpeppar. Förstår ni hur bra det är.

skoktillbord-potatispuré-okt18
Precis som det där förföriskt krämigt, mjuka moset man får på bättre krogar. Potatispuré är lyx och inte för varje dag, men varför inte för en vardag då och då.

Tidsmässigt kanske det behövs ett par minuter mer än den vanliga koktiden på potatis, inte mer. Som så ofta handlar det om lite extra omsorg. Och ja, något också om ingredienser man inte kan frossa i varje dag, men absolut då och då.

Ni måste helt enkelt prova. Antingen för att lyfta en vanlig fiskpinne-onsdag eller för att gå hela vägen med den där helgmiddagen som kommer svepa gästerna av stolarna.

Några tips på vägen mot en perfekt potatispuré:

 • Använd mjölig potatis, exempelvis mandelpotatis blir fantastiskt bra. Mjölig potatis kokar lätt sönder. Håll koll och ta av den innan den faller i bitar.
 • Skala noga. Jag brukar slarva, men just här finns det en poäng i att moset är ljust utan mörka skalprickar.
 • Värm gräddmjölken, men håll smöret kallt.
 • Gräddmjölk? Jag blandar fritt lite av varje. Mer grädde om man vill ha det krämigare. Mer mjölk om purén ska vara lite luftigare och lättare.
 • Låt potatisen ånga av, men inte kallna innan gräddmjölken och smöret i tärningar tillsätts. Purén ska bli krämigt mjuk helt utan spår av kokvatten.
 • Purén kan vispas, eller pressas och sedan vispas. Jag använder elvispen. Det ska bli helt slätt, men jobba inte upp ett klistrigt mos genom att vispa i onödan. Extremt slät puré får man genom att passera moset före servering, men där går min gräns. Det blir tillräckligt bra ändå.
 • Jobba snabbt med de sista momenten och låt inte purén vänta. Den ska serveras absolut direkt.
 • Dekoration är inte alls nödvändigt, men jag droppade på lite brynt smör och några smulor superfint hackad persilja. Fånigt kanske, men rätt fint.

Till verket:

Potatispuré lyxvarianten

4 personer

 • 800 g mjölig potatis
 • 2 dl gräddmjölk
 • 150 g smör
 • riven muskotnöt, liten nypa
 • salt
 • svartpeppar

Gör såhär

 1. Skala potatisen noga och koka den i saltat vatten. Ta av när den är mjuk och fortfarande håller ihop. Häll av vattnet och ånga av.
 2. Värm gräddmjölken. Vispa potatisen med den heta vätskan. Häll på i ett par omgångar och vispa någorlunda slätt. Klicka i det kalla smöret i bitar och vispa helt slätt. Purén ska vara len och krämig utan att rinna.
 3. Riv i lite muskot. Bara en aning. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp och spring in till bordet.

Tänk att det så ofta är de där extra små omsorgerna som gör stor skillnad. Inga konstigheter bara matlagning med känsla.

Vill du kika på ett annat gott mos som är högaktuellt så finns recept i inlägget om pumpamos här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Portergryta - variant av stekklassiker
Kanelbulletips - favorit i repris