Färskost och smör från hemmamejeriet

25 mars, 2019
Kategori:
skogtillbord-färskost-mejeri-mars19

Fil är fil och grädde, grädde. Eller? Visst är det så på ett sätt. De är nog i sig själva, men vill man så kan de bli mer. Och svårt är det inte. Jag låter köket bli mejeri en stund och se där, fil är inte alls fil, utan färskost. Välkommen in i köket!

 Att laga mat från grunden är verkligen kul. Med måtta, jag vet. Alla hinner inte och vill inte, men om andan faller på så är en färskost enkel att göra och väl värd jobbet.

Osten kan göras mild och krämig eller lite syrligare. Det beror helt enkelt på vilken sorts mejeriprodukt du utgår från. Variera efter dagsform. Jag utgick från fil och gräddfil och fick en snäll variant. Yoghurt hade gjort den tuffare och crème fraiche lite krämigare. Testa dig fram.

Osten kan smaksättas på många olika sätt. Jag kör ofta på vitlök och örter. Olika pepparsorter är ett annat tips, eller pepparrot. Man skulle kunna tänka sig paprika och chili eller svamp och hasselnötter. Ja, det finns helt enkelt inga gränser.

skogtillbord-färskost-mejeri-mars19
Det här är verkligen vardagsunderhållning. Tänk att det är så enkelt. Färskost på nybakat bröd och en hårdmacka med eget smör. Snabbt och elegant fixat.

Ibland struntar jag i att tillsätta något annat än lite salt och äter osten på rostat bröd med sylt. Grymt gott!

Måste också tipsa om att göra eget smör. Det blir verkligen kanon och kan få en annan ton om man tillsätter en syrad mjölkprodukt som crème fraiche till grädden som vispas till smör. Allt om detta finns i inlägget vid länken här. Ett uppskattat projekt att starta upp med ungar. Det går snabbt och resultatet kan ätas. Alltid en bra kombo.

Och nu blir det färskost.

Färskost – örtrullade bollar

12 – 16 stycken

  • 1 l filmjölk, 3 %
  • 3 dl gräddfil
  • ½ tsk salt

Smaksättning

  • finskuren gräslök
  • kryddkrasse

 Gör såhär

  1. Häll upp filmjölk och gräddfil i en kastrull. Mät temperaturen med en termometer och ta av när den visar 55 grader. Vill du ha osten lite krämigare tar du den vid 53 grader och lite fastare vid 57.
  2. Lägg en silduk i ett durkslag. Häll i filblandningen och ställ i kyl över en skål för att rinna av, gärna över natten.
  3. Finhacka gräslök och klipp krasse. Blanda osten med salt, forma bollar och rulla i örterna.

Förra sommaren stod det färskost på bordet härhemma varje dag. Jag bakade levain, skar tjocka skivor som vi rostade, stekte eller grillade. Ett lager ost på och en rejäl hög med nyskördade grönsaker, tomater, gurka, paprika, färsk lök, vitlök och chili. Verkligen något att se fram mot! Allt gott! Hälsar Kat : )

Håll ditt våffeljärn varmt
Korvtopping