Saffransriddare – Bullens andra liv

30 november, 2019
Kategori:
skogtillbord-saffransriddare-nov19

Adventsfika! Vi bakar och njuter nygräddade saffransbullar. Men sen då? När bullen mest är torr? Frasigt, nystekta och doftande saffransriddare är den gyllengula lösningen! Välkommen in i köket!

Varje år denna diskussion om julbullen nummer ett: saffransbullen, lussebullen. Det optimala saffransbaket? Hur? Jag har en del idéer om det, eller snarare har jag samlat duktiga konditorers idéer som du kan kika på i inlägget här. Men låt oss vara ärliga. Hinner ni?

Något julbak blir det härhemma, men också en del mer eller mindre lyckade bullköp. Inte alltid, men ofta lite för torrt utan den där doftande, underbara, juliga upplevelsen. Särskilt om påsen blir liggande några extra timmar. Torrt. Trist.

Då vänder jag mig till idén om riddaren. Bullräddaren. Och jag lovar, det blir så bra. Lätt som en plätt, bullarna halveras, doppas i en pannkaksliknande smet och steks. Och se där vaknade julen igen.

skogtillbord-saffransriddare-nov19
Saffransriddare är det nya gyllengula – frasigt, och doftande. Från Trist och torr till alldeles underbar. En pånyttfödelse i adventstider.

Till dessa frasiga, nygräddade riddare vill vi ha vispad grädde och något fruktigt. Sylt är fine, men nu vill jag hitta de optimala smakkompisarna till saffran. Det får bli en sorts kompott av apelsin, hallon och vanilj. Klockrena saffranskompanjoner.

Jag lovar att det här tar den enklaste torra saffransbullen till en helt ny nivå. Och såhär går det till:

Saffransriddare med smak-kompis-kompott

 • 4 – 6 torra saffransbullar
 • 1 ägg
 • 2 – 2 ½ dl mjölk
 • 1 dl vetemjöl
 • en liten nypa salt

Apelsin- och hallonkompott

 • 2 apelsiner
 • 1 ½ dl frysta hallon
 • 1 ½ -2 msk socker
 • 1 vaniljstång eller 1 krm äkta vaniljpulver

Tillbehör

 • lättvispad grädde

Gör såhär

 1. Börja med kompotten. Skala en apelsin med kniv. Strimla eventuellt lite av det yttersta orangea skalet för mer marmeladig smak. Skiva apelsinen mycket tunt.
 2. Pressa saften ur den andra apelsinen. Skåra vaniljstången.
 3. Lägg apelsinskivor, saft, hallon, socker och vanilj i en kastrull och koka på låg värme tills såsen är lätt simmig och smaken sitter där den ska. Provsmaka då och då. Låt svalna.
 4. Dela bullarna mitt itu. Vispa snabbt ihop ägg, mjölk, vetemjöl och salt. Värm en panna och klicka i lite smör eller neutral olja. Doppa bullarna hastigt i smeten och stek genast till fin färg.
 5. Servera frasigt, doftande nystekta med några skedar av kompotten och en klick grädde.

Det här är sannerligen en bullräddare. Så gott att jag riktigt längtar efter den där påsen med torrt halvtrist saffransbröd. Allt gott! Hälsar Kat : )

Ädelostkräm till pepparkakor
Vitlöksfrästa räkor med saffransaioli