Ädelostkräm till pepparkakor

5 december, 2019
skogtillbord-ädelostkräm-pepparkaka-dec19

Ädelostkräm till pepparkaka – inget nytt, men fortfarande lika gott. I all enkelhet räcker det att skära en skiva till kakorna, men nu blir det mjuk ostkräm med en glöggkokt fikonbonus. Perfekt för helgens glöggmingel. Välkommen in i köket!

Ädelost är en klassiker till pepparkaka, men ändå inte så värst gammal. I press finns kombinationen belagd från en artikel 1996. Annars finns det källor som berättar om fenomenet från sent 60-tal. Vill du veta mer så rekommenderar jag Richard Tellströms försök till datering vid länken här.

Jag har varit med ett tag. Sista veckorna före jul är mig inte främmande. Allt ska vi göra, glittrande glatt och vackert dessutom. Pynta, laga och bjuda in. Till dig som vet att en kvart är precis den tid du har att förbereda något enkelt att mingla med kommer här ett tips.

Det blir lite lagat och lite köpt. En snabbt fixad len ostkräm och en fikonmarmelad med glöggtoner. Låter mycket, men görs på en kvart och fint blir det. Till detta köpte jag pepparkakor. Kryddiga och tunna. Dessutom valnötter som grovhackades.

Inget märkvärdigt, men en liten munsbit som passar glöggen och ser fin ut när den serveras.

Ädelostkräm till pepparkakor

  • 150 g ädelost, jag använde Kvibille gräddädel
  • 1 dl crème fraiche

Fikonmarmelad

  • 150 g torkade fikon
  • 3 dl glögg

Tillbehör

  • pepparkakor
  • valnötter

Gör såhär

  1. Bryt ner osten i behållaren till en stavmixer. Lägg ner crème fraichen och mixa till en helt slät kräm.
  2. Skär fikonen i bitar. Koka på svag värme tillsammans med glöggen i 7 – 8 minuter. Mixa till en slät marmelad. Alternativt kan du finhacka fikonen innan de kokas och behålla marmeladen så med lite bitar i.
  3. Servera ostkrämen, fikonmarmeladen och grovhackade valnötter till pepparkakorna. Krämen kan serveras bredvid eller spritsar på kakorna i sista stund.

De varma mustiga kryddorna som smaksätter pepparkaka är användbara till mycket. Prova att göra en lite nyttigare variant på kola. Du hittar recept vid länken här. Eller en juldoftande pepparkakslatte som finns i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Krossad potatis - kryddig, knaprig julversion
Saffransriddare - Bullens andra liv