Pepparkakslatte – julig kaffetår

5 december, 2017
Kategori:
pepparkakslatte-dec17

Julfika kan vara enkelt. Check på rätta doften, på smaken och stämningen utan travar av sötebröd. I alla fall just idag. Vi kör på en pepparkakslatte. Drycken som ligger på alla kaféers topplista nu till jul. Välkommen in i köket!

Min historia som usel bagare har tvingat fram kreativa fikalösningar utan bak. Det där med bakningen har verkligen blivit bättre. Tycker till och med att det är riktigt kul, men ibland känns det enklaste som det bästa och då kan man alltid kika på något att dricka.

Eftersom jag tillhör den nyktra typen får det bli annat och kaffe är ett säkert kort. Bästa latte-tipset är starkt kaffe, gärna espresso. Vi vill ha bra smak, inte varm mjölk.

Proportionerna kan man diskutera och bäst är kanske att se till att det finns möjlighet att justera med en extra skvätt mjölk till den som önskar, men jag vill ha smak. Lite sötma gör sig bra i en latte och så toppar jag med grädde istället för skummad mjölk såhär till jul.

pepparkakslatte-dec17
Pepparkakslatte med en mjukt, milt kryddig kaffesmak för optimal julkänsla. Här har du kaffedrycken som just nu toppar kaféutbudet.

Enklast är att köpa en färdig blandning med pepparkakskrydda. Förutom till pepparkakor passar den i allt möjligt. Prova lite i kolan, i knäcken, som förstärkning i fudgen eller som fyllning i bullar. Kika gärna på receptet med pepparkaksbullar. Där fixar jag visserligen kryddorna själv, men det går lika bra med en färdig kryddblandning.

Nå, idag inget bak, bara pepparkakslatte och såhär går det till:

Pepparkakslatte

2 pers

  • 2 dl starkt kaffe
  • 3 ½ dl varm mjölk
  • 1 – 1 ½ tsk pepparkakskrydda
  • 1 msk muscovado- eller farinsocker
  • (en knivsudd vaniljpulver)

På toppen

  • vispad grädde
  • kanel

Gör såhär

  1. Brygg starkt kaffe. Jag kör på espresso. Värm mjölken tillsammans med kryddorna. Mjölken ska inte koka utan bara hettas upp.
  2. Blanda kaffe och mjölk. Smaka av med socker och eventuellt lite vaniljpulver. Häll upp i stora glas eller koppar. Klicka på grädde och strö över kanel. Gärna genom en sil för rätta estetiken. Klart!

Vill du testa andra varma och lite juliga drycker så titta gärna på chokladreceptet här, en själsvärmare, eller på den kryddiga, juliga lingondrycken som finns här. Hälsar Kat : )

Pepparkakskola - julgodis med nytta
Lussebulle - avancerad och den bästa