Varm choklad – en själsvärmare

11 november, 2016
Kategori:
varm choklad

En symbol för trygghet. För värme och hemtrevnad. En kopp rykande choklad med vispgrädde. Det är så mycket mer än bara en het dryck för frusna dagar. Varm choklad tinar inte bara iskalla fingrar. Det är en själsvärmare. Välkommen in i köket!

Chokladens dag. Vi hurrar och jublar. Egentligen kan vi skippa snacket. Alla vet vad det handlar om och de flesta är överens om att choklad är en av de allra bästa smaksättarna. Många älskar den i all enkelhet, men där finns också en potential för nörderi.

Choklad är en råvara för experter. Det finns mycket att säga om fetthalt, bitterhet, temperatur, ursprung och annat. Jag väljer en enkel väg och går rakt på en kopp varm choklad. Enkel men alldeles underbar om man skänker den lite extra omsorg.

varm choklad
Ja det är skillnad. Fantastiskt gott helt enkelt. Med bra, hackad choklad som får smälta i en blandning av mjölk och grädde smaksatt med äkta vanilj.
varm choklad
En kopp varm choklad. Alltid härligt, men den bli en hel upplevelse med bra råvaror och lite extra omsorg.

Jag ska inte ge mig in i några chokladdetaljer men tänker ändå skicka med ett och annat tips på vägen mot en riktigt god chokladdryck.

Det blir en varm kopp på äkta vara. Inga pulver utan jag använder en mörk choklad med en kakaohalt på sjuttio procent. Vi smaksätter med vanilj från stång och på toppen blir det vispad grädde. Jag vill helst ha den utan tillägg, men man kan tänka sig att smaksätta ytterligare och här kommer några förslag:

 • Låt en kanelstång koka med mjölk och grädde.
 • Strö några korn havssalt i chokladen.
 • Pressa i en halv apelsin precis innan servering och raspa lite apelsinskal över grädden.
 • Häll en liten kopp espresso eller starkt kaffe i chokladen.
 • Låt en bit mintchoklad smälta i den heta drycken.
 • Rör i en klick nutella innan servering.
 • Låt några grovt krossade kardemummafrön ligga i kastrullen när drycken hettas upp.

Viktig förutom själva chokladen är grädden, eller hur!? Jag har haft problem med att grädden blir lite kornig när jag vispar och nu vet jag varför. Det kan ha ett par olika orsaker. Grädden kan vara för varm eller så vispar man för snabbt.

Man tänker att vispad grädde är väl inget, men som så mycket annat i matlagningen handlar det om kemi och i det här fallet om det komplicerade förhållandet mellan fett, vatten, protein och luftbubblor.

Nej, det blir ingen fullständig redogörelse idag bara dessa två råd. För det första: grädden ska vara riktigt kall när den vispas och den ska inte vara snabbkyld. Många kylslagna timmar ger bästa vispförutsättningarna. För det andra: grädden ska inte vispas för snabbt. Vispa för hand eller använd elvisp och kör på lägsta hastigheten.

Och nu till väsentligheterna, en fantastisk kopp varm choklad, såhär går det till.

Varm choklad (2 stora koppar)

 • 75 g mörk choklad (70 %)
 • 1 vaniljstång, eller ½ tsk äkta vaniljpulver
 • 3 ½ dl mjölk
 • 1 ½ dl grädde

Tillbehör

 • 1 dl grädde (att vispa)
 • kakao

Gör såhär

 1. Hacka chokladen. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
 2. Häll mjölk och grädde i en kastrull. Lägg i vaniljstång plus frön. Hetta upp.
 3. Lägg chokladen i en kastrull och häll över den heta mjölkblandningen sedan du tagit bort vaniljstången. Rör tills chokladen smält. Avsluta gärna med att köra en kort stund med stavmixer i drycken för att få den lätt skummig.
 4. Häll upp i koppar. Klicka i grädden och avsluta eventuellt med att pudra över lite kakao.

 

Sätt dig nu gärna med din chokladkopp och skriv en kommentar. Dela ett mattips, ställ en fråga eller bara prata mat. Jag finns på plats och svarar pronto. Hälsar Kat : )

Heta smaker i snabb färswok
Frasig fisk i tunnbrödsrulle