Pepparkakskola – julgodis med nytta

9 december, 2017
Kategori:
pepparkakskola

Jul och godis! Hand i hand under en hel månad. Mycket blir det och jag har bestämt mig för att slira in i julgodisets förlovade land på nytt spår. Ett nyttigare alternativ helt enkelt. Sött, ja absolut. Juligt, definitivt. Och viktigast av allt, riktigt, riktigt gott! Välkommen in i köket!

Alla som blir arga och redan här känner att jag trampat ömma tår ombedes vänligen att göra det de tycker känns bäst. Måste man unna sig så är det bara att köra på. Det här är för oss som vill blanda det traditionella med nytt som levererar lite mer.

För det finns alternativ som är både och. Godisgott och välgörande. Sötsaker som levererar nyttiga fetter, välgörande fibrer, antioxidanter och mineraler. Hur låter det?

pepparkakskola
Pepparkakskola med hälsofördelar! i alla fall i måttliga mängeder. Fikon för mineraler och fibrer, juliga kryddor för antioxidanter och bra fett för att inte blodsockret ska skena.

Den söta grunden i nyttigt och sött är torkade frukter, aprikos, fikon och favoriten färska dadlar. Jag vet att många reagerar på dadlar, men ge dem en chans till. Färska är inte alls samma sak som torkade.

Jag lovar med rätt behandling är de nästan omöjliga att skilja från kola. Vänta ska ni få se.

Fett för en bra konsistens, len och fyllig, kommer från nötter och kokos. Just här kör vi på kallpressad kokosolja.

Nu till jul sätter vi smak med pepparkakskryddor. Det vill säga kryddnejlika, kanel, kardemumma och ingefära. Och jag säger bara en sak, antiinflammatoriskt.

Här petar vi dessutom in lite riktigt mörk choklad. Sammantaget är det här en alldeles utmärkt kombination av ingredienser som alla har något att erbjuda mer än bara godiskänsla. Lite som hälsokost faktiskt.

Receptet är en variant av ett jag hittat på en favoritblogg. Food Pharmacy, har ni kikat på den? Den som är det minsta intresserad av hur maten funkar för kropp och hälsa har mycket att hämta här. Allt presenterat med en hel del plats för skratt.

Men nu till receptet och såhär går det till:

Pepparkakskola med chokladtäcke

18 st

  • 20 färska dadlar
  • 2 msk kokosolja (den heter olja men har en fast konsistens)
  • 1 msk pepparkakskrydda (blandning: kanel, kryddnejlika, ingefära, kardemumma)
  • 1 liten nypa salt
  • 100 g mörk choklad, 70 % eller mer
  • (ev. lite rivet skal från en ekoapelsin)

Gör såhär

  1. Kärna ur dadlarna. Lägg i en mixer tillsammans med kokosoljan, kryddor och salt.
  2. Kör igång mixern som får gå tills smeten är blank och seg. Ibland blir den lite lös, ibland kolaseg direkt. Tycker du att den känns svår att hantera är det bara att kyla den i frysen en stund.
  3. Rulla till bollar i samma storlek som de allra minsta julgranskulorna. Smält chokladen i en skål över ett vattenbad eller i mikro. Spetsa bollarna en efter en på en liten gaffel, doppa och tippa av på bakplåtspapper.
  4. Pepparkaka och apelsin är gott ihop så jag brukar riva lite apelsinskal och toppa några av bollarna, men det funkar bra utan också.
pepparkakskola dec17
Små finfina godbitar. Ingen anar att det döljer sig en hel rad nyttigheter innanför det förföriskt lockande chokladhöljet.

Här har serverats fler recept på nyttigt godis. Är du nyfiken så kika på bilderna och gå vidare till de länkade inläggen.

pepparkakskola
Ser helt okej ut, eller hur?! Älskar kombinationen både godis och nyttigt. Alla recepten har ingredienser som är mer än bara feta eller söta.

Snickers-bounty

Aprikosbollar

Jordnöts- och kolasticks

Muslibollar

Jag kommer att göra minst ett par av de här till mitt julgodisbord. Allt gott hälsar Kat : )

Matlagarens önskelista - julklappstips
Pepparkakslatte - julig kaffetår