Matlagarens önskelista – julklappstips

11 december, 2017
Kategori:
julklappstips-dec17

Tomten ser allt och hallå, nu ber vi om lite uppmärksamhet. För här kommer matlagarens önskelista.  Det finns verkligen saker som gör tiden i köket både enklare och roligare. Grejer som behövs för att få till det där extra. Såhär ser mina julklappstips ut. Välkommen in i köket!

Många gånger har jag stått i köket och saknat just den där smarta saken som snabbt skulle fixa alltihop. Som skulle förenkla och sätta sista finishen på det som jag tänkt ut så bra.

Ofta händer det också att jag i recept skriver om prylar som inte alla har. De finns med i beskrivningen över hur man bäst ska bära sig åt. Men samtidigt fattar jag ju att alla inte har den där smarta grejen. Vilken tur då att det är jul så vi kan ändra på den saken.

Här kommer en lista på 11 prylar saker som jag verkligen gläder mig åt i köket. Sådant som en matlagare nära dig kanske också skulle gilla.

julklappstips-dec17
Julklappstips till en dedikerad matlagare. Snart blir klapparna vardag och det är väl ändå det allra bästa. Det att ha bra grejer och ett kök som fungerar in i alla de små detaljerna.

Julklappstips – matlagarens önskelista

Mitt första julklappstips är . Fundera över vardagen och försök komma ihåg tillfällen som inte varit optimala. Där något saknats. Om ni varje gång det är dags att hälla av pasta saknar ett vettigt durkslag. Tipsa tomten! Om varje morgon börjar med att ni slår på ugnen för att brödrosten inte funkar! Hejhej tomten! Ja ni fattar, nu kör vi!

1. En mandolin för tunna skivor

Var dock beredd på att allt du blir bjuden på den närmaste tiden kommer att vara skivat supertunt. Har man väl börjat finns ingen hejd. Så kul att jobba med!

2. En riktigt bra kniv

Ja, jag vet att det är lite tjatigt, men det är verkligen det allra viktigaste redskapet. Och det behöver inte alls handla om en tjusig kockkniv. Kanske en riktigt bra brödkniv till den som gillar att baka, eller en liten praktisk skalkniv.

3. En makalös knivslipare

Slöa knivar är värdelösa, så enkelt är det. Sedan spelar det ingen roll om kniven är av ett märke som folk baxnar av. En bra slip behöver alla matlagare. Det finns många varianter och vissa innebär att man måste träna upp sin teknik. Enklast är rullslipen, effektiv och kravlös.

4. Ett supervasst lätthanterligt rivjärn

För alla recepten med: ”Riv det yttersta skalet av citrusen…avsluta med lite finriven ost…riv över lite choklad…osv.”

5. En exakt våg

Ofta kan man höfta. Det funkar fint med mått som en näve eller en stor nypa. Men ibland ska det vara exakt. Allra viktigast är viktmåtten när det kommer till sött och bakat. Där kan små differenser ruinera hela projektet. Viktmått är säkrast.

6. En bra, kraftfull stavmixer

Satsa på en med stora muskler. Ja jag vet, det är inga billiga grejer, men åh så mycket nytta jag har av min. Kanske kan flera tomtar gå ihop och parta på klappen.

7. Snygga, stadiga, rejäla skärbrädan

En underskattat köksdetalj som alltid får stå i skuggan av den i och för sig viktiga kniven. Extra praktisk är en med en skåra längs kanten runtom.

8. En digital termometer

Tid är inget mått för att avgöra när maten är klar. Det handlar om grader. Grader för den perfekta steken, grader för den saftiga fisken, grader för att slippa degigt bröd.

9. En grym stekpanna

Flera gånger i veckan kommer den till användning. Och ingenting är så ljuvligt som en ny. Perfekt stekyta och noll risk att det bränner fast.

10. En rejäl mortel

Nymortlade kryddor är en fröjd. Men observera att man måste vara lite nörd för att ta sig tid. Jag älskar min.

11. Pepparkvarnen

Varje dag vevar man igång den. Klart att det ska vara en riktigt bra variant.

Såhär skulle jag kunna fortsätta, men här sätter jag stopp. Några tips har ni i alla fall fått som kanske kan underlätta julshoppingen och resten av året också.

Allt gott! Hälsar Kat  : )

Råraka
Pepparkakskola - julgodis med nytta