Råraka

13 december, 2017
råraka-dec17

Råraka, en liten potatisrätt som gör stark comeback. Plötsligt vet nästan alla vad det handlar om. Mycket tidig morgon i ett restaurangkök. En kökspojke och en utsvulten ung kvinna. Han steker rårakor och det frasande ljudet när hon tar en tugga är oemotståndligt. Man vill ha! Välkommen in i köket!

”Vår tid är nu”, en tv-serie som verkligen hamnat rätt. En serie som engagerar ovanligt många, i alla åldrar. Miljöerna är lockande, tiden spännande. Där finns en tro på framtiden och samtidigt ett stadigt grepp om traditionerna.

Särskilt kul för den som är matintresserad förstås att det utspelar sig i ett restaurangkök. Jag vänder mig till nestor Tore Wretman och hans bok ”Svensk husmanskost”. Om rårakan eller raggmunken, som han likställer den med, säger han att det ska vara potatis, ägg och salt. Inget mjöl alltså.

råraka-dec17
Råraka i husmansvariant med lingon och fläsk eller som elegant restaurangrätt med löjrom. Tv-seriens Calle blandar friskt de två. Där serveras råraka med gräddfil, hackad rödlök och lingon.

Smeten ska vara lös och kan blandas med en aning vatten. ”Stek i gott stekflott”…hm här kommer jag att trotsa mästaren. Men storleken kommer att bli som den bör vara nämligen som en stor plätt.

Till detta vill Tore servera stekt fläsk och lingonsylt eller äppelmos. Men vad händer egentligen där i köket i vår tv-serie?

Den som vill kan gå tillbaka och kika. När vi kommer 18 minuter och 45 sekunder in i första avsnittet stiger Nina in i köket till Calle.

Han kommer att servera henne en perfekt stekt råraka med lite speciella tillbehör: en sked gräddfil, lite finhackad rödlök och lingonsylt. En alldeles egen version som kanske är sprungen ur situationen. Det blev liksom lite av två olika rätter.

Lite av Tores husman med lingonen och lite av en elegantare restaurangvariant nämligen den med gräddfil, hackad rödlök och löjrom.

Vi testar alla tre varianterna.

Råraka

 • 8 potatisar
 • 2 ägg
 • ¾ tsk salt

Tillbehör 1, som den görs av Calle  i ”Vår tid är nu”

 • gräddfil
 • finhackad rödlök
 • rårörda lingon

Tillbehör 2, husman enligt Tore Wretman

 • knaperstekt fläsk
 • rårörda lingon

Tillbehör 3, lyxvarianten

 • löjrom
 • gräddil
 • finhackad rödlök

Gör såhär

 1. Skala och riv potatisen grovt. Blanda med salt och ägg.
 2. Hetta upp rapsolja och eventuellt lite smör i en stekpanna. Klicka i smeten och platta ut till rårakor något större än plättar.
 3. Stek till fin färg på båda sidor. Den färdiga rårakan ska vara gyllenbrun och alldeles frasig.

Det här är en liten rätt så värd att plocka in i vardagen. Enkel och supersnabb. Dessutom gillad av alla. Allt gott! Hälsar Kat : )

Stekt inlagd lax - julbordsbubblare
Matlagarens önskelista - julklappstips