Stekt inlagd lax – julbordsbubblare

20 december, 2017
Kategori:
inlagdlax-dec17

Det gnisslar och vi är inte överens. Sill? Är det något att ha eller? Ja! Tveklöst säger jag och radar argument. Tveksamt tycker barnen. Men nu har jag hittat ett sätt att skola in dem. Stekt inlagd lax. Den gyllne medelvägen! Välkommen in i köket!

De äter det mesta. Men sill…det går inte. En började knorra och sedan var det kört. Jag vill ju så gärna få in mer fisk på julbordet men det har varit tvärstopp. Det var då jag vände mig till den inställsamma laxen.

Jag tänkte mig en variant av stekt inlagd strömming, eller en klar sillinläggning, fast med lax som huvudingrediens. Då får man in fisken och det inlagda på ett trevligt och konfliktfritt sätt. Såklart blir det sill också, men nu har ungarna en rätt som funkar perfekt för dem.

inlagdlax-dec17
Lax får ok. Stekt får ok och picklat eller inlagt får ok. Vad kan bli fel? Stekt inlagd lax är en given julbordsbubblare !
inlagdlax-dec17
Vi älskar den! Ättikssyran, det söta, löken, krispet i morötterna och den inställsamma laxen. På jorlbordet och inte minst på kvällsmackan med en klick majonnäs.

I sanningens namn ska sägas att den har gått hem hos alla. Vi har knaprat knäcke med inlagd lax mest varje kväll nu. Supergott! Och julbordsnyggt!

Ett par tips på vägen. Eftersom laxen inte är saltad som sillfiléerna så är hållbarheten kortare. Förvara i kyl upp till fem dagar och se till att fisken är täckt av lagen.

Jag använder färsk lax eftersom fryst har en tendens att bli torr. Om ni frågar mig i alla fall.

Laxkuberna kan göras i en storlek som passar dig och när du steker dem är det noga att de inte blir överstekta. Ta det varsamt och hitta läget mellan att de får fin färg och är precis nätt och jämnt genomstekta.

Nu kör vi igång och såhär går det till.

Stekt inlagd lax – en julbordsbubblare

  • 1 kg färsk lax
  • 2 dl ättikssprit 12 %
  • 2 dl socker
  • 4 dl vatten
  • 1 kanelstång
  • 6 kryddpepparkorn
  • 10 kryddnejlikor
  • 1 bit ingefära, torkad eller färsk
  • (ev. en bit torkat pomeransskal)
  • 1 stor röd lök
  • 1 liten purjolök
  • 1 stor morot
  • ett par skivor apelsin
  1. Vi startar med lagen. Blanda i en kastrull: ättika, socker, vatten och kryddor. Ingefäran kan skivas tunt och det räcker med en tumnagelstor bit. Koka upp, sjud ett par minuter och ställ att svalna.
  2. Skala löken och skär den i tunna ringar. Skär ett snitt längs med purjon och skölj noga. Skär i fina ringar. Skala och skiva moroten i sneda skivor. Tvätta noga skalet på apelsinen och skär ett par tunna skivor. Hela blir för mycket, men apelsin är ju gott. Ett litet mellis i farten kanske!?
  3. Laxen ska vara ben- och skinnfri, så starta med att skära bort skinnet och kontrollera noga att alla benen är urdragna. Skär sedan laxen i kuber och salta.
  4. Stek laxkuberna varsamt så att de inte går sönder. De ska få fin färg utan att bli torra. En detalj kan man tycka, men det är ofta de som gör skillnaden.
  5. Varva ingredienserna i en skål eller en glasburk. Häll på den avsvalnade lagen och ställ in i kyl. Vi provsmakade efter ett par timmar och den var god redan då. Ännu bättre efter ett dygn.

 

Det finns fler laxfavoriter att ställa fram på julbordet. Testa gärna den rödbetsgravade som är både en smaksuccé och en snackis eftersom den är så ursnygg att titta på.  Eller vad säger ni?

inlagd lax-dec17
Rödbetsgravad lax. Både en smaksensation och ögonfröjd!

Allt gott hälsar Kat : )

 

Julskinka – den magiska ingrediensen
Råraka