Nyttigt godis – kolasegt och jordnötsknaprigt

28 oktober, 2017
Kategori:
hallowengodis-okt17

Oemotståndligt gott! Knaprigt och kolasegt med chokladtäcke. Och den som inte väjer för en vidsynt motsägelse kan låta nyttigt slinka in i beskrivningen. Nyttigt godis, jag vet inte…men fritt från vitt socker är alldeles sant. Välkommen in i köket!

Den här skapelsen är bara delvis min. Jag har låtit mig inspireras och återskapat på ett ungefär som jag tror att originalet gjordes. Vet inte riktigt var det kommer från, kan vara något brittiskt eller amerikanskt kanske.

Här har ni i alla fall min version av en godbit som kan bli en trogen följeslagare över Halloween och vidare över stundande matglada och godispropsande månader.

hallowengodis-okt17
Dadlar och jordnötssmör blir som en mjukseg kola efter en stund i matberedaren. Otroligt gott redan där. Blanda sedan in puffat ris, jordnötter och ett chokladtäcke i leken och man har en vinnare att bjuda på.
hallowengodis-okt17
Kan vara bästa godiset jag gjort. En riktig höjdare som uppfyller alla kriterier man kan ha när sötsuget slår till.

Processen är snabb, enkel och barnvänlig eftersom man slipper brännrisk och oroligt tjat. Inget att vänta på. Vi skrider till verket.

Nyttigt godis – kolasegt och jordnötsknaprigt

 • 20 färska dadlar
 • 1 dl slätt jordnötssmör, osockrat
 • 1 vaniljstång
 • 2 dl puffat ris
 • 1 ½ dl salta jordnötter
 • 80 g mörk choklad
 • 1 ½ tsk kokosfett

Gör såhär

 1. Kärna ur dadlarna och lägg dem tillsammans med jordnötssmöret i en matberedare. Skåra vaniljstången, skrapa ur fröna och låt dem följa i beredaren. Kör till kolaseg konsistens.
 2. Blanda smeten med puffat ris och nötter. Smeten är seg så här krävs lite handstyrka. Klä en brödform 10 *20 cm med bakplåtspapper upp över kanterna och tryck i smeten med en lätt oljad sked till en jämn yta.
 3. Smält chokladen i micro eller i skål över ett vattenbad. Rör i kokosfett för att chokladen ska bli aningen mjukare och lättare att skära när den stelnar.
 4. Häll chokladen över ytan och ställ plant i frysen i en halvtimma. Ta ut, lyft upp från formen och skär i bitar.

Jag har bjudit alla och de är eniga. Det här är en godishöjdare att ladda med inför Halloween och att ha på lut under godisstundande tider. Vill ni kolla på annat nyttigt godis så kan jag rekommendera den här varianten av Snickers-Bounty. Allt gott! Hälsar Kat : )

Perfekt avokado - 8 tips
Nyponremmar - skogsgodis