Nyponremmar – skogsgodis

25 oktober, 2017
Kategori:
nyponremmar-okt17

Min nyponsession häromdagen gav ett litet överskott. I kylen stod ett decilitermått med nyponmos. Vackert mörkrött med en ljuvlig doft. Det i kombination med en gnutta experimentlust resulterade i ett litet godisprojekt. Nyponremmar till alla barnen! Välkommen in i köket!

Alla barnen…nja, snarare till ett och så jag själv då. Det blev inte jättemycket att dela på. Vi laddade med remmarna, ”Gittan och gråvargarna” och ett soffhörn. Trevlig stund med skapligt nyttigt, sega och kladdfria godbitar att tugga på.

Det tar tid att göra remmar av frukt, eller fruktläder som det också kallas. Men man behöver inte stå bredvid och passa. Ugnen står på 50 grader och riskerna är obefintliga. Fem timmar tog det med ugnsluckan aningen på glänt för att fukten skulle ge sig av och lämna kvar ett sjok av segt, lagom sött frukt- eller bärläder.

nyponremmar-okt17
Enkelt, men inget för den som har bråttom. Det här är pyssel att kombinera med dagar för kontemplation och eftertanke. Terapeutiskt och gott!

Enkelt hursomhelst och såhär gjorde jag:

Nyponremmar

Lika delar nyponmos och vanligt sötat äppelmos. Recept på nyponmos hittar du vid länken här. Jag hade 1 dl av varje och det räckte till en halv plåt.

Sätt ugnen på 50 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och pensla det med lite, lite rapsolja. Bred ut mosblandningen jämt på plåten. 2 dl räckte för att täcka halva. Tänk på att det ska vara lika tjockt ut i kanterna.

Sätt in i ugnen och låt stå minst fem timmar. Sätt eventuellt något i luckan så att den står aningen på glänt. Nyponlädret ska vara torrt, men fortfarande segt när det är klart. Ta ut och skär till remmar. Bredden avgör du.

Nyponremmar är kul och gott, men kanske aningen överkurs. Nyponsoppa är närapå ett måste! Recept hittar du här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Nyttigt godis - kolasegt och jordnötsknaprigt
Rostad pumpa - vackert och gott