Rostad pumpa – vackert och gott

24 oktober, 2017
pumpa1-okt17

Det var ju bara på skoj som jag satte de där fröna. Vem hade kunnat ana att en knapp handfull skulle ge en skörd på säkert 100 kg. Pumpor i alla storlekar och färger. När jag började fatta hur mycket det skulle bli kom frågan: ”Pumpa, är det ens gott?” Ja, jaja, rätt tillagad fantastiskt god. Och enkel! Välkommen in i köket!

Vi har verkligen ingen pumpatradition. Bortsett då från nykomlingen Halloween förstås, men annars är det klent med recept på pumpa och nära släktingen vintersquash.

Konstigt eftersom det är lättodlade grönsaker, dessutom enormt användbara och fantastiskt enkla att bevara under lång tid. Det här borde vara en favorit bland grödorna. En lycka är det också att följa utvecklingen från det där lilla fröet till den snabbväxande, slingrande plantan med enorma blad och så frukterna med färg och form som får en att baxna. Naturen törs ta i.

pumpa1-okt17
Från några ynkliga små små pumpafrön bärgar jag en skörd på säkert 100 kg. Kanske mer. Tur då att jag verkligen gillar pumpa . Ser den som en underskattad godbit. Den som gillar sötpotatis ska absolut testa. De är inte alls släkt men det finns vissa likheter.
pumpa1-okt17
Det var mest på skoj som jag petade ner frön med namn som ”Waltham Butternut”, ”Hubbard large blue” och ”Uchiki Kuri”. Men oj vad de givit igen. Sån glädje, både i odlingarna och

Och nu står jag där med en hel rad skönheter att ta hand om. Inte mig emot, här ska lagas. Vi startar upp med det allra enklaste, ugnrostat. Matlagning som ger stor utdelning för insatsen kan man säga. Lite olja och salt tillsammans med örtkryddor plus rejält med värme.

Smakerna koncentreras och pumpan som innehåller en del sötma får en lätt karamelliserad yta. Konsistensen blir mjuk, nästan krämig och det finns absolut en viss likhet med sötpotatis. Förstår ni att det här är en underskattad grönsak!?

Jag ska ta tag i det här och kommer provlaga ett antal pumparätter framöver. Det här måste utforskas! Men nu till dagens enkla recept:

Ugnsrostad pumpa

  • 1 mindre pumpa, t.ex. Uchiki Kuri
  • olivolja
  • salt
  • rosmarin, färsk eller torkad

Getostkräm

  • 100 gram chevre
  • 1 dl crème fraiche

Tillbehör

  • pumpakärnor

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Halvera pumpan och gröp ur kärnorna med en sked. Skär den i klyftor och lägg i form. Skalet får vara kvar. Det är bara att skrapa av det mjuka köttet från skalet när man äter.
  2. Droppa olivolja över, salta och blanda. Lägg gärna ner ett par kvistar rosmarin som gör sig särskilt bra till pumpa.  Sätt in i ugnen. Räkna med att det tar ungefär 20 minuter. Titta på färgen och stick i pumpan för att se att den är mjuk.
  3. Mixa chevre och crème fraiche till en slät kräm. Servera pumpan med krämen och ett strössel av pumpakärnor.

Blir det pumpa över så är den inte alls dum att äta vid ett senare tillfälle. Jag mosade den på en skiva rostat surdegsbröd, lade på en driva coleslaw och ett stekt ägg. Kanonlunch!

Mer pumpa utlovas. Till dess allt gott! Hälsar Kat : )

Nyponremmar - skogsgodis
"Nyponskär, nyponros, nyponsoppa, nyponmos"