”Nyponskär, nyponros, nyponsoppa, nyponmos”

23 oktober, 2017
Kategori:
nyponsoppa-okt17

Det finns saker som kan bedömas som en oändligt korkad omväg. Be en 17-åring att följa med för att plocka nypon får ni se. Den minen talar. Men, när samma unga man serveras varm, klarröd och doftande nyponsoppa med en klick grädde är läget ett helt annat. Han minns och förstår. Välkommen in i köket!

Jag kan bara hålla med. Det är inte enklaste vägen. Jag kan till och med fråga mig själv om det är nödvändigt. För tredje gången hakar ett ilsket törne tag i mina fingrar och blodet droppar. Är det värt?

Svar ja. Jag vet ju att det blir så fantastiskt bra. Att inga pulver i världen slår nyponsoppan som startar där bland nyponbuskarnas ilskna taggar. Det blir helt enkelt vansinnigt gott.

nyponsoppa-okt17
Plocka, skölj koka och passera. Vola, där har du ett blankt och doftande nyponmos att förädla till den ljuvligaste nyponsoppa.

Rubriken förresten, alla som varit i närheten av mindre barn de senaste tjugo åren känner igen raderna som kommer från ”Majas alfabet” bokstaven N som i nypon. Text och underbara bilder av Lena Anderson. Tonsatt också av Kerstin Andeby.

Fem ungar har sjungit härhemma och alla har undrat: ”Mamma…nyponmos?”

Se där en livskunskap att föra vidare. Vi har plockat, sköljt, kokat och passerat för att fixa det där moset som sedan förädlats till en soppdröm. Men i ärlighetens namn så har jag inte plockat mer än vad som behövs för dagen. En och en halv liter nypon blir ungefär 1 ½ dl koncentrerat mos som räcker till två skålar soppa.

Jag plockade skogsnypon, men har du vresrosor i din närhet är det dem du ska sikta in dig på. Större, lättplockade nypon med mycket fruktkött.

Dessutom kan jag rekommendera att använda någon form av speciellt passeringsverktyg. Att jobba med trådsil som jag gör här är inte bästa alternativet. En passertillsats på matberedaren hade varit fint, eller en passervagga.

Plockar du stora mängder så kan moset sockras lätt och frysas.

Nyponmos – nyponsoppa

 • 4-6 pers
 • 3 liter nypon

Nyponsoppa

 • 3 dl nyponmos
 • vatten
 • socker

Tillbehör

 • lättvispad grädde
 • mandelbiskvier

Gör såhär

 1. Ansa nyponen. Stjälken och blomfästet ska bort. Skölj nyponen noga. Lägg i en kastrull eller gryta med vatten. Det ska vara mer vatten än nypon.
 2. Koka upp och låt sjuda 20 minuter. Skumma om det behövs.
 3. Häll av vattnet. Passera nyponen. Trådsil fungerar, men passervagga eller passertillsats är effektivare. Moset ska vara tjockt och blankt.
 4. Lägg moset i en kastrull och späd med vatten, lite i taget, till en konsistens som passar dig. Värm och smaka av med socker. Utgå från ½ dl och ta det därifrån. Kanske är du nöjd där kanske vill du ha minst lika mycket till. Du avgör.

Servera din nyponsoppa med en klick lättvispad grädde och några små knapriga mandelbiskvier. Eller varför inte med en kula vaniljglass.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Rostad pumpa - vackert och gott
Baconlindad köttfärslimpa