Perfekt avokado – 8 tips

2 november, 2017
avocado-nov17

Perfekt mogen avokado. Ni vet när kniven skär som genom smör och snittytorna är vackert gulgröna utan minsta fläck. Underbart! Men hur gör man för att hitta den. Och hur gör man absolut inte. Välkommen in i köket!

Ett och annat därodlat slinker in i köket. Avokado är en av grödorna jag faktiskt inte vill vara utan. Den har varit med om en hel del när jag plockar upp den i affären. Lång resa, ompackning och olika lagringsvarianter. Mycket kan hända på vägen och i affärshyllan också förresten. Vi måste reda ut ett och annat.

Hur får man hem den där helt perfekta, smörlena, gröngula? I vanliga livsmedelsbutiker jobbar man ofta med omogen avokado. Men det finns affärer med duktiga medarbetare där avokadon får mogna på lagret för att läggas fram när den är som bäst. Lär känna din grönsaksdisk och ta reda på hur de arbetar? Finns det en plan större än att stapla den känsliga grönsaken fint?

avokado-nov17
Det finns inga garantier, men med varsamhet och vänliga tryck ökar möjligheterna att hitta en perfekt avokado.

Monita på Grönsakshallen Sorunda vet det mesta om avokado och hon protesterar när jag återger vissa av tipsen som sprids i matsverige. Här kommer hennes expertråd för perfekt mogen avokado:

  1. Det finns inga garantier när du handlar avokado, men tips som ökar chansen att hitta rätt. Börja med att titta på avokadon. Insjunkna partier betyder med stor sannolikhet övermogen eller fysiskt skakad.
  2. Använd varsamhet och fingertoppskänsla. Lägg hela avokadon i handen. Krama, eller håll om den ack så varsamt. Tryck eventuellt en aning med tummen vid skaftet. Den ska vara fast, men ge efter något. Och den blir inte mer mogen för att du trycker hårdare en gång till.
  3. Det sprids tips om att man kan kontrollera om avokadon är mogen genom att pilla bort den lilla stjälkbiten och titta på färgen under som ska signalera gröngult för moget. Men hallå, gör inte så! Det som händer är att avokadon garanterat förstörs. Stjälken är ett skydd. Tar man bort den på en omogen avokado kommer syre åt. Den blir brun och snabbt dålig.
  4. Ett bra tips är att bli sin egen expert och sköta jobbet själv. Köp omogen avokado och låt den mogna i rumstemperatur. Lägg den eventuellt tillsammans med frukt, äpple och banan som skyndar på mognadsprocessen.
  5. Trådig blir avokadon när den utsatts för kyla. Under resan, i affären eller hemma hos dig. Kylen är ingen bra förvaringsplats. På Grönsakshallen Sorunda har de ett särskilt avokadorum med rätt temperatur och härifrån åker avokadon alltid perfekt mogen.
  6. Stenhård avokado som aldrig mognar betyder att den skördats alldeles för tidigt. Frukten klarar att eftermogna, men inte om den plockas innan processen satt igång. Det är som att plocka ett kart och tro att det blir ett färdigt äpple efter lagring.
  7. Vill du bara äta hälften så funkar det att spara resten. I alla fall en dag. Behåll kärnan i halvan du sparar och droppa lite citronsaft över. Kärnan hindrar luft från att komma åt och syran i citronen gör så att den behåller färgen. I det här läget funkar kylen under en kortare tid.
  8. Vet du förresten att avokado går att frysa. Har du fler mogna än du behöver så kan du tärna och frysa för att plocka fram och använda i smoothies eller andra rätter där frukten ska mixas.

Vill du testa en smoothie med avokado som en av ingredienserna så finns ett recept i inlägget om grön smoothie här.

Man vill så gärna ha en avokadogaranti, men sorry det finns ingen. Det är lite av ett spel att hitta rätt. Får du hem en helt sönderklämd eller övermogen avokado kan du alltid gå tillbaka till affären för att be om en ny. Allt gott! Hälsar Kat : )

Chokladmousse - nyttig avokadovariant
Nyttigt godis - kolasegt och jordnötsknaprigt