Chokladmousse – nyttig avokadovariant

3 november, 2017
Kategori:
chokladmousse-nov17

Nu är jag där igen. Kombinationen sötsak och nyttigt är oemotståndlig. Kanhända en sanning med modifikation, men avokado har onekligen nyttofördelar. Nötter är kanon och här finns inte ett spår av vitt socker, så vi kör på  nyttig chokladmousse! Välkommen in i köket!

Chokladmousse eller kanske chokladcréme? Det är svårt att hitta exakta skillnader som ger rätt etikett, men det här blir i alla fall en blank, slät, krämig och lite fluffig chokladsmet. Möjligen ska en mousse vara lättare och luftigare, men nu säger vi mousse.

Det här är en typisk liten sak att fixa till när det skoningslösa sötsuget slår till. Det är gjort på ett kick, definitivt sött och bär en förhoppning om nyttoaspekter. En perfekt helgtreat!

chokladmousse-nov17
Nyttig chokladmousse! Få ingredienser, godissöt och blixtsnabbt fixad. Utan vitt socker med avokado och nötter som två av huvudingredienserna. Bra va!?

Ingredienserna är sådana jag alltid har hemma, men kanske är en del lite special? Nötsmör, använder ni det? Man kan göra eget, eller köpa. Det finns i många varianter. Jordnöt kanske är vanligast, men hasselnöt, cashew och mandel är inte ovanligt.  Bra sorter innehåller bara nötter och aningen salt.

Jag använder det till mycket: en klick i smoothien, en sked i olika desserter, lite på pannkakan eller som pålägg.

Det går att göra moussen utan nötsmör, men varför inte testa en ny ingrediens som vi gott kan äta mer av.

Receptet är tillåtande och behöver inte följas exakt. Lite mer eller mindre av de olika ingredienserna ger inga dramatiska skillnader i resultat. Jag gillar kraftig chokladsmak, du kanske vill ha mindre. Testa dig fram för att hitta dina preferenser.

Chokladmousse – nyttg avokadovariant

2 pers

  • 1 avokado
  • 6 färska dadlar
  • 1 banan
  • 1 ½ msk nötsmör, valfri sort
  • 2 msk kakao

Topping

  • nötter eller kokos

Gör såhär

  1. Halvera och kärna ur avokadon. Kärna ur dadlarna.
  2. Lägg alla ingredienserna i matberedare och kör till en slät, blank mousse. Gör ett smaktest. Är det något som ska justeras? Mer kakao? Mer dadlar?
  3. Servera i små skålar överströdd med hackade nötter (gärna samma sort som nötsmöret) eller kokos.

Vill du veta mer om hur du hittar en riktigt fin avokado så kan du kika på inlägget med de 8 bästa tipsen för perfekt avokado. Allt gott hälsar Kat : )

Rotsaksrösti - enkelt, billigt, supergott
Perfekt avokado - 8 tips