Rotsaksrösti – enkelt, billigt, supergott

14 november, 2017
rösti-nov17

Potatis, morötter och lök. Enklare än så blir det inte, men med liten insats blir de så mycket mer. Rotsaksrösti, det perfekta tillbehöret. Enkelt fixat, nästan gratis och ack så gott. Välkommen in i köket!

Kylen ekar tom. Så är det ibland, men något finns där alltid. Potatis, morot och lök är färska stapelvaror hos många och tillsammans kan de bli en samtidigt mjuk och frasig alldeles underbar skapelse. Det blir rösti till middag.

Röstin har sina rötter i schweiz. Ofta görs den på kokt potatis, men jag gör min på grovt råriven. Det ska vara lök i, men morötter finns inte i originalet. Det här är helt enkelt en variant.

rotsaksrösti-nov17
De enklaste av råvaror blir så mycket mer tillsammans. Addera lite fett och värme därtill för en lätt karamelliserad yta och ah, vilken fullträff!

Ibland river jag dessutom i en halv halloumiost. Blir en perfekt vegetarisk rätt tillsammans med ett stekt ägg och en sallad. Annars äter vi den ofta som ett alternativ till ugnsrostad potatis.

Det här är snabbt fixat och enkelt sånär som på ett moment. Rösti är en stekt potatiskaka och eftersom den ska få fin färg på båda sidorna måste den vändas.

Jag gör det med hjälp av en tallrik. Lägg tallriken över stekpannan, lägg över en dubbelvikt kökshandduk. Ta ett stadigt grepp om panna och tallrik och vänd snabbt och bestämt. Låt sedan röstin glida tillbaka med den ostekta sidan ner i pannan. Inte så knepigt som man kan tro. Det gäller att bestämma sig. Någon tvekan finns det inte utrymme för.

Rotsaksrösti

  • 800 g potatis
  • 200 g morötter
  • 1 gul lök
  • 1 tsk salt

Gör såhär

  1. Riv potatis, morötter och lök på rivjärnets grova sida. Salta och låt stå ett par minuter innan du pressar ur så mycket vätska du kan ur rivet.
  2. Hetta upp en rejäl klick smör och en skvätt rapsolja i en stekpanna. Lägg i rivet och forma en jämn kaka med hjälp av stekspaden.
  3. Stek på medelvärme till fin färg. Vänd enligt instruktionerna ovan. Stek tills du är nöjd med färgen. Röstin ska ha en frasig yta och vara mjuk rakt igenom.

Ett riktigt gott tillbehör som variation till ugnsrostade rotsaker. Hälsar Kat : )

Mjölksyrade rödbetor - Så gör du
Chokladmousse - nyttig avokadovariant