Musligott till fikat

20 mars, 2017
Kategori:
muslifika, mars17

Musli signalerar ingen direkt godiskänsla. Det klingar istället präktigt och nyttigt. Okej gott, men godis nix. Låt mig bjuda på en kombination. Jag älskar verkligen blandningen av nyttigt och gott. Här kommer en variant på musligott som passar alldeles utmärkt som måndagsgodis. Något som ger ro både till sötsuget och samvetet. Välkommen in i köket!

Jag har sagt det förr. Det här är ingen hälsoblogg och jag är ingen expert, men såklart att jag snappar upp ett och annat av purt matintresse. Och frisk vill man ju gärna vara så när den aspekten kommer upp tittar jag lite extra.

Någon fanatiker är jag definitivt inte, mer en blandtyp. Inte minst när det handlar om sötsaker. Det går ju inte att bortse från. Vi gillar sött. En del väljer bort helt, men jag vill ha och för att inte ställa till det alldeles i kroppen får det ibland bli med eftertanke. Jag är helt enkelt extra noga med ingrediensvalet.

muslifika, mars17
Den där vanliga morgonmuslin känns inte så festlig. Men det kan den bli. Du har grunden till en riktig gofika som tillfredställer både sötsuget och samvetet. Musligott!
muslifika, mars17
Muslin fick styra resten av smakerna. jag rullade bollarna i kokos och krossade frystorkade hallon.

Och ja, visst vet jag att det mesta som är sött är socker oavsett var det kommer från, men skillnaden är att vissa söta saker också bjuder på nyttigheter, inte uteslutande på socker.

Basen för de här små chokladiga, jordnötssmakande bollarna är vår färdigköpta frukostmusli. Den är smaksatt men osötad och jag tänkte att den får bli grunden. Du väljer den du gillar och råkar ha hemma eller kör på gryn av något slag. Havre, bovete eller vad du har i närheten.

Antingen följer du receptet eller låter det vara en inspiration. Jag tänker att det behövs något att söta med, exempelvis dadlar. Det ska också till något nötsmör både för smak och för en bra konsistens, men sedan kan du säkert freestyla en hel del.

Min musli är smaksatt med kakao, kokos och frystorkade hallon så jag lät de smakerna bli ledstjärnor och förstärkte dem. Och det blev verkligen en förvandling. Frukost och aningen sömnig morgon byttes till riktig godishappening. Och visst är det bra att kunna plocka in någon sötsak till fikat utan minsta gnagande jag-kanske-ändå-inte-borde-känsla.

Dessutom är det trevligt med godsaker som tar ungefär en minut att fixa till och som inte innebär brännrisker för telingar som vill hjälpa till. Hur ofta har inte den där trevliga bakstunden blivit till ett enda tjat om ”akta” och ”var försiktig”, men här är det bara att blanda, köra och rulla.

Och såhär går det till:

Musligott till fikat (ca 20 st)

 • 9 st färska dadlar
 • 2 ½ dl musli (min är smaksatt med kakao, kokos och hallon)
 • ¾ dl osötat jordnötssmör
 • ½ dl kakao
 • ½ dl kokos
 • (ev. 1 msk kallt vatten)

Strössel

 • kokos
 • frystorkade hallon
 • (finhackade nötter funkar också)

Gör såhär

 1. Kärna ur dadlarna och lägg dem tillsammans med musli, jordnötssmör, kakao och kokos i en matberedare. Kör ihop snabbt till en smulig massa. Ta upp lite och testa och den håller för att rulla till bollar. Om inte tillsätt ungefär en matsked vatten, kör maskinen snabbt igen och prova en gång till.
 2. Rulla massan till små bollar. Det blir ungefär tjugo stycken. De kan ätas såhär eller förses med strössel. Rulla exempelvis i kokos, krossade frystorkade hallon eller finhackade nötter.
 3. Ät och gläds åt kombinationen sötsak med nyttoeffekter.

 

Vi närmar oss en riktig godishelg. Påsken är på ingång och vill du kika på mer godsaker med oväntade och nyttoklingande ingredienser så hittar du en variant på snickers-bounty här. Eller en boll med smak av aprikos, dadlar och apelsin som du hittar här. 

Har du frågor eller egna idéer så är du välkommen att skriva en kommentar. Jag finns på plats och svarar direkt. Hälsar Kat : )

Mise en place - ordning och reda i köket
Så rengör du din gjutjärnspanna