Mise en place – ordning och reda i köket

23 mars, 2017
Kategori:
mise en place, mars 17

Vi har alla gjort det. Hetsletat efter ingrediensen som ju alldeles säkert borde ligga där. Eller upptäckt ett par missade rader i receptet som berättar att något ska hackas, och förstekas, och… Under tiden bränner såsen fast och fisken är ohjälpligt överkokt. Ja ni vet. Dålig planering helt enkelt. Nu tar vi proffshjälp och gör kockarnas knep till vår vardag. Välkommen in i köket!

Ingenting kan göra mig så tillfreds och lycklig som att laga mat och ingenting kan få mig så topp tunnor rasande. Börjar det trilskas någonstans i processen så staplar sig snart problemen och resultatet blir inte alls som jag tänkt mig.

Matlagning handlar ju ofta om tid. Olika saker ska timas och strax är jag ur fas när en ingrediens saknas eller ett moment inte alls är så snabbt fixat som jag trott.

Umgänget med paradrätterna är enkelt och friktionsfritt. Där vet jag precis hur det ska vara, men så fort jag vill testa nytt krävs en plan. För att inte tala om när det nalkas en stor mathelg som nu när påsken är på ingång. Flera rätter och många vid bordet.

Planen går ut på att  noga gå genom recepten. Jag funderar över varje moment, och ser verkligen till att alla ingredienserna finns på plats. Sedan är det dags för huvudnumret.  Tataa, en mise en place. Köksfranska med innebörden ”lagt på plats” eller ordning och reda.

mise en place, mars17
Ordning och reda är bättre. Präktigt? Nej, en mise en place gör verkligen matlagningen roligare och betydligt enklare. Allt finns på plats in i minsta detalj. En saffransdoftande fisksoppa med en hel del ingredienser ingredienser och moment är inga problem.
mise en place, mars17
Skala, hacka och skär i god tid. Ska grejerna vila lite innan det är dags så är det bara att sätta på lock och stoppa in i kyl.

En ”mise” är självklar i alla proffskök och här kommer lite tips med inspiration från Professional secrets. Sajten som frikostigt delar ut kocktips till oss i hemmaköket.

Mise en place – såhär går det till

  • Du har väl koll på ingredienslistan!? Plocka fram allt, in i minsta detalj. Med undantag av sådant som måste hållas fryst eller kylt. Men kolla att det finns tillgängligt i rätt mängd.
  • Det mesta kan förberedas i god tid, men vissa saker kan få vänta. Lök är exempelvis bäst att hacka så sent som möjligt. Får den stå oxiderar vissa ämnen och smaken kan bli besk.
  • Dags att grovrensa, tvätta skala.
  • Nästa steg är att hacka, skära och plocka.
  • Lägg i separata skålar och förvara svalt under lock eller under en fuktig släng.
  • Torra varor och kryddor slipper kylen, men de ska stå uppradade i givakt. Uppmätta och klara  för användning.
  • Här har du nu den perfekta ingången till en trevlig stunds matlagning.

Till bilderna gjorde jag en ”mise” till en fisksoppa som du hittar i ett tidigare inlägg. Då stod vi inför julen, men soppan är precis lika härlig som en vårig rätt i påsktider. Inlägget om den saffransdoftande fisksoppan hittar du här.

Mise en place är som sagt en fransk term och uttalet likaså. ”Miz ån plass” heter det i en phonetisk guidning från Professional secrets.

Förutom missionen att sprida matkunskap säjer Professional secrets också ett litet antal produkter för att ge hemmakockarna en möjlighet att närma sig ett proffsigare sätt att laga mat. Där finns bland annat ett kit med Mise en place-skålar.

Är du intresserad av en proffsuppsättning med skålar för att ställa i ordning en ”mise” så finns ett erbjudande med en rabatt på 150 kr. Klicka dig in på Professional secrets och använd koden: Skog till bord PS mice en place. Koden gäller under en vecka.

Har du frågor om mat eller egna matidéer att dela så är en kommentar välkommen. Jag finns på plats och svarar direkt! Hälsar Kat : )

Perfekt stekt lax - 8 bästa tipsen
Musligott till fikat