Perfekt stekt lax – 8 bästa tipsen

25 mars, 2017
Kategori:
laxtrick, mars17

Vi älskar den. Och vet ni, det kan bli ännu bättre! Stekt lax, när ytan är sådär perfekt frasig så att det knastrar till när du tar en tugga. Och innanför det gyllenbrynta är den mjäll och saftig. Inte konstigt att lax står högt på listan bland matfavoriter. Nu ger vi den chansen att visa upp sina allra bästa sidor. Här kommer en steka-lax-skola. Välkommen in i köket!

Det gäller alla råvaror. De som från start är av god kvalitet har bra förutsättningar att bli delikata, men å andra sidan så kan det bästa rätt snabbt gå förlorat. Det handlar om kunskap, ofta om små enkla detaljer och en del om närvaro. Facebooka och steka lax. Nej, låt fisken stjäla hela din uppmärksamhet. Den kommer att belöna dig.

laxtrick, mars17
Lax är en av våra älsklingsråvaror och den hamnar på topplistorna över favoriträtter varje år. Och jag lovar, det kan bli ännu bättre!

Jag har några tips för stekt lax som ger utdelning och såhär gör jag:

 1. Den bästa laxen att steka är färsk. Jag köper ofta hel och filear själv för att jag tycker att laxsidorna håller ihop bättre om de är nystyckade, men färdig laxsida fungerar också fint.
 2. Sidorna styckas så att bitarna blir jämntjocka. Den tunna stjärtbiten för sig, buksidorna för sig och ryggbitarna, som syns på bilden nedan, för sig. Vanligt är att skära ut bitar tvärs över hela laxsidan, men då blir ena sidan av biten tunn och den andra tjock. Jämntjock är bäst för att värmen fördelas lika i hela.
 3. Ta ut laxen från kylen så att den inte är kylkall när du börja steka den.
 4. Torka alltid av laxbiten med papper innan du lägger den i pannan. Blöt yta kyler bottnen och stekytan blir inte perfekt. Salta innan du steker.
 5. Låt pannan bli varm och var inte rädd för att använda generöst med fett. Hela bitar av lax kommer inte att ta till sig något av det feta.
 6. Lägg inte för mycket lax i pannan åt gången. Stek hellre i omgångar. Fyller du botten kyls den ner och risken är att det börjar koka istället för att steka.
 7. Precis som för kött har fisk och lax en perfekt innertemperatur. Vad som är perfekt skiljer sig från person till person. Jag tycker att medelvägen 56-57 grader är bra, men vissa säger 50 och andra 60 grader. Prova dig fram. Till din hjälp har du en stektermometer, i alla fall i början, sedan går det på rutin. När laxens kärna har rätt antal grader ska du omedelbart ta den från värmen. Jag brukar ta av den någon grad innan slutmålet eftersom tempen ofta går upp ytterligare lite även om värmekällan försvinner.
 8. Är bitarna stora och tjocka, ex ryggbitar, så kan du ge dem en fin yta i pannan och avsluta tillagningen i ugnen. Sätt ugnen på 80-100 grader och glöm inte stektermometern, mitt i laxbitens tjockaste del.
laxtrick, mars17
Jag brukar köpa laxen hel för att sidorna blir mycket finare. Fisken känns helt enkelt färskare när den är alldeles nystyckad. Den som styckar själv måste dra ut de 27 pinnbenen som sitter mitt i laxsidan. Med en tång är det inga problem.

Till sist ett tips om tillbehören. Lax går fort att laga och den är bäst precis nystekt därför är det en god idé att ha en tidsplan för det som ska serveras till. Kika gärna på ett tidigare inlägg som handlar om planering och mise en place här.

Såklart ska vi ha ett recept också. Det blir vårigt, och en rätt som ger intryck av att vara mer avancerad än den är.

Stekt lax med gräddig dill-, ost-, och citrussås

 • lax, ca 150 g per person, jämnstora bitar i mindre bitar små eller hela stora, du bestämmer

Sås

 • 2 dl vitt vin
 • 1 dl vatten
 • 2 msk koncentrerad fiskfond
 • 3 dl grädde
 • saft och rivet skal från en halv citron
 • 1 knippa finhackad dill
 • 1 dl riven ost, gärna västerbottens
 • salt
 • en aning cayennepeppar

Tillbehör

 • gröna grönsaker, t.ex. sparris, sockerärtor och spenat

Gör såhär

 1. Börja med såsen. Häll vin, vatten, fon, grädde och pressad citron i en kastrull och låt puttra ihop på låg värme tills det börja tjockna något. Ta såsen en kort stund från värmen när tar itu med annat.
 2. Salta och börja steka laxen som beskrivs ovan. Dags också att ta itu med med tillbehören.
 3. Sätt såsen åter på spisen. Rör i den finhackade dillen. Smaka av med salt och lite cayennepeppar. Rör till sist i osten som bara ska smälta innan såsen tas från plattan.
 4. Lägg upp allt på ett fat. Servera med potatis eller bara en sallad.

 

Hjärtligt välkommen till dig som vill prata mat, som har frågor eller egna idéer att dela. Kommentarsfältet är ditt och jag finns på plats och svarar pronto. Hälsar Kat : )

Kirskålsgrönt - vårens första ogrässkörd
Mise en place - ordning och reda i köket