Kirskålsgrönt – vårens första ogrässkörd

28 mars, 2017
kirskålsgrönt, mars17

Jag krafsar lite bland fjolårslöven och där…bländande grönt. Kirskålsgrönt! Späda, nyfödda och så efterlängtade. Just nu är varje blad en skatt. Sedan kommer andra tider, men vem bryr sig när man bjuds ren vårenergi till lunch. Inte jag. Inte än. Välkommen in i köket!

Är inte detta den ultimata vårsysslan. Ogräsplockning.! Påskpyssel när det är som bäst. Naturen bjuder och ja tack, jag är på. Landet är stort och än ligger snön djup över många ogräshärdar, men turen kommer till alla, alldeles snart. Värt att vänta på.

Ingen protesterar om jag säger att grönt är bra grejer att äta. Och det finns de som går ett steg till och säger att det vilda gröna är det allra bästa. Ingenting är förädlat med nyttoförluster som följd. Och när jag ser kraften i bladen vill jag tro att det är sant. De trotsar allt, nattens 5 minusgrader går över i vårgassande 17 plus för att sjunka till minus och snö och ja, ni vet. Kan jag få bara en liten gnutta av den kraften är jag helnöjd.

Nyttigt är bra, men det räcker inte. Det måste vara gott och den glädjande nyheten är att kirskål verkligen smaka bra. Grönt, med en mild kålaning och ytterligare något som kan vara lite fänkålsdill, eller kan det vara bladen på blekselleri, eller… ja, gott men svårbeskrivet.

kirskålsgrönt, mars17
Så enkelt kan det vara att boosta hela systemet, kropp och själ, med energigivande vår. Ut och plocka, fräs och ät.
kirskålsgrönt, mars17
Det första späda, friska nästa bländande gröna. En primör att älska innan den invaderar trädgården framåt sommaren.

Den första omgången kirskål får bli helt enkel ett fräs. Väl sköljda blad med det mesta av stjälkarna bortplockade. Bara de allra spädaste får behålla stjälken. Det här är som sagt inget förfinat bladgrönt utan lite tuffare, kraftfullare.

Det får bli en vårlunch som startar med en stärkande plockrunda. Sedan fort in i köket för att få till den perfekta omeletten med fräst ogräsgrönt. Till detta blir det rostat knäckebröd med smör, supertunt skivad rädisa och riktigt finskuren gräslök. Kolla gärna erbjudandet nedan om en riktig finskärarkniv från PS.

kirskålsgrönt, mars17
Lättrostatostat knäcke, Ja, prova så förstår du varför. Idag serveras hela vårkitet, med tunnskivad rädisa och riktigt finskuren gräslök och lite salt som pålägg., Och violerna? Visst, de går fint att äta.

Rostat knäcke? Javisst, har ni inte testat?! Rost ger knäckemackan en helt ny dimension. En snabb sväng i rosten eller i ugnen. Kort ska det vara annars bränns brödet. Känn doften och vänta en liten stund mellan rost och första tuggan. Brödet måste få någon minut att bli riktigt sprött. Så gott!

Innan vi ger oss in på detaljerna vill jag tipsa om förra årets tidiga ogräsrecept. Kika gärna på inlägget om en helt underbar ogräspaj. Kan bli påskbordets höjdare!

Vill du prova att göra en god pastarätt med kirskålen så finns det recept här.

Och har du turen att skörda riktigt tidiga nässlor så serveras här recept på en supergod nässelsoppa.

Men nu blir det omelett och såhär går det till:

Fetaostomelett med kirskålsgrönt

Receptet är för 1 pers sedan är det bara att göra så många du vill

 • 1 näve kirskål
 • 1 liten gul lök
 • 1 vitlöksklyfta
 • 2 ägg +1 msk vatten
 • 30 g fetaost
 • salt
 • svartpeppar

Tillbehör

 • knäckebröd
 • rädisor
 • gräslök

Gör såhär

 1. Skölj kirskålen noga. Plocka bladen från grövre stjälkar. Och lägg på en handduk för att torka upp.
 2. Hacka lök och vitlök riktigt fint. Stek varsamt i en blandning av olivolja och smör. Fina smaker till det gröna. Lägg i de gröna bladen och fräs försiktigt tills de mjuknat. Salta och peppra innan du häller upp och ställer åt sidan en kort sekund när du fixar omeletten.
 3. Rör ihop ägg och vatten. Hetta upp olja i en panna. Häll i omelettsmeten och dra hastigt en gaffel runt i smeten. Salt och peppar på och vips är den klar. Våga ta den strax innan äggen stelnat helt. Den sista omelettouchen sker på värme som finns med från pannan upp på tallriken.
 4. Helst ska omeletten rullas ihop i pannan genom en speciell lutning och ett par särskilda omelettknyck med handleden, men det är överkurs. Kanske kan det bli en omelettskola med film framöver. Tills dess går det finfint att bara vika ihop den eller servera den öppen.
 5. Lägg upp på tallrik vid sidan av de nyfrästa kirskålsbladen och smula fetaost över. Servera med knäcke och de finskurna primörerna rädisa och gräslök.

 

Professional secrets är sajten som delar kockknep och proffstips från restaurangköken till oss vid spisen hemma. Förutom stora mängder kunskap har de ett litet antal produkter framtagna tillsammans med duktiga kockar. I sortimentet finns bland annat några knivar. Se bild i inlägget ovan.

Till dig som vill skära särskilt fint finns ett erbjudande om 200 kronor rabatt på deras kockkniv. Följ länken till sajten Professional secrets och använd koden: Skog till bord PS kniv. Koden gäller fram till och med påsk.

Och ett särskilt välkommen till dig som har frågor, tips, eller något matigt att berätta. Kommentarsfältet är ditt. Jag finns på plats och svarar direkt Hälsar Kat : )

Växtkraft och sommardrömmar
Perfekt stekt lax - 8 bästa tipsen