Nässlorna ute i backarna stå

10 april, 2016
nässelsoppa

Först längtar man, och letar. De där små gröna ettriga bladen är hett byte. Jag vandrar runt kolonilotten och min kollogranne, ett under av vänlighet, tittar lite snett idag. Båda är på nässeljakt och just nu är vår kommande fiende den allra bästa vännen. Varje lite blad är välkommet. Första ogräset blir vårens bästa soppa.

Nässlor doftar. Starkt och vårigt. Det finns säkert siffror som kan berätta om näring och nyttigheter, men jag vill bara ha vår. Och den finns här. I solen, i nässelbacken med stickiga, pirriga fingertoppar.

Nässelsoppan är som en ritual, ett vårskrik. Och såklart sitter mycket av effekterna i huvudet. Jag känner mig aldrig så pigg och återhämtad. Rena hälsokuren. Jag går lite snabbare, skrattar högre och tar trapporna i bara fyra steg. Rekord. Allt funkar bättre och man är på gång. Uppvaknad.

nässelsoppa., galleri
Vårens första primörer är de vilda örterna. Ettriga ogräs som just nu är de mest efterlängtade.

De första primörerna är de vilda. Odlingarna har inte en chans. Det vilda är härdat och av rätta virket. Vet precis när det är dags. Förädlade grödor kräver lite fjäsk, men nässlor sköter sig själva. Det robusta finns också i smaken. Lite kärv, men lätt att matcha med trevliga ingredienser som mjukar upp utan att döva.

Och nu är bästa tiden. Beroende på plats i landet förstås, men det handlar om några få veckor. Många samlar och sparar. Jag njuter nu som vårdelikatess. Ibland plockar jag en extra omgång, förväller snabbt och fryser för att ta fram som enstaka happening under höst eller vinter.

Men allra först blir det soppa. Som kan göras på många sätt. Jag vill helst ha min ren utan krusiduller. Men barnen och P vill ha en mildare variant som jag kommer bjuda på här.

Och såhär går det till:

Vårsoppa på nässlor (4 pers)

 • 1 l nässlor (ca 100 g)
 • 1 l spenat (ca 100 g)
 • 1 schalottenlök
 • 1 vitlöksklyfta
 • (ev. ½ tsk fänkålsfrö)
 • 5 dl vatten, ev. från nässelkoket beroende på sältan
 • 1 ½ msk koncentrerad fond, kyckling eller vegetarisk
 • 2 dl grädde, el crème fraiche
 • salt
 • 4 kokta ägg
 • finskuren gräslök om du har

Gör såhär

 1. Rensa nässlorna och skölj dem mycket noga. Det döljer sig lätt små irriterande sandkorn i de krulliga bladen. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Lägg i nässlor och spenat. Förväll i tre minuter. Häll av, men spara vatten till soppan. Kontrollera sältan noga så att det inte blir för mycket.
 2. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en generös klick smör i en kastrull och låt löken fräsa sig genomskinlig, inte brynt. Lägg ev. i fänkålsfrö. Jag tycker det blir jättebra, men ett av barnen protesterar.
 3. Häll på vatten/spad, fond och grädde eller crème fraiche. Lägg i de förvällda bladen och mixa . Gärna med stavmixer. Jag gillar när soppan är helt slät. Smaka eventuellt av med en aning salt.
 4. Skala och halvera äggen som serveras i soppan. Jag skördade av de första gräslöksstråna och skaren fin driva som fick åka med. Dags att njuta och känna den klorofylliga energin som sprider sig i själen.
Asiatisk fiskfärs - småfisken möter världen
Kladdig kaka i miniportion