Kladdig kaka i miniportion

9 april, 2016
Kategori:

Kladdig kaka. Inte kladdkaka. Här är något för det osedvanligt påtagligt pockande sockersuget. Det som slår hårt och inte släpper taget. Det som får en att tänka: Varför grädda smeten när man kan äta direkt?! Eftersom jag trots allt är en sansad människa så åker den in i ugnen, men bara för att få en knäckig yta över en halvgräddad core.

Här har ni ett recept som påminner om en tid när man kom hem från skolan och startade produktion av chokladbollar. Havregryn, socker, smör och kakao över hela köket. Lite för sötsugen för ens bästa och knappast ett mellis som håller för nyckelhålsmärkning, men trots allt rätt rena, schyssta ingredienser utan konstigheter.

Här har ni kakvarianten. I miniportion. Sansad som sagt. Och med en hel del skogsbär som balanserar sockret. Jag tänker att man äter den varm kanske med en kula vaniljglass. Framför en bra film. Ihop med sista kapitlen i en bok. Eller på trappan till torpet långt från alla möjligheter att fylla på godisförråden. Och ni kan säkert hitta fler tillfällen.

Ni som varit med här förut vet ju att jag är rätt kass på att baka. Jag erkände direkt. Men det här är ännu ett förlåtande bakrecept. Det spelar inte så himla stor roll. En liten miss här eller där kommer inte att göra stor skillnad.

kladdig kaka, galleri
Något för en dag när sockersuget är okuvligt. Lite syrliga bär och riktigt godissöt kaka.

Det här är en bakidé som hade varit helt otänkbart för några år sedan. Rent av en skymf mot proffsiga matlagare som är noga med tider och exakta innertemperaturer. Särskilt de som håller på med det söta. Sött är svårt. Socker är en hel vetenskap som jag inte behärskar. Jag fuskar. Men jag är i gott sällskap.

Vet inte om ni sett, men det finns en stor variation glass av de bättre kvaliteterna som har kakdeg som ett lockande inslag. Dessutom fick jag smaka en fin chokladpralin med, just det, smak av smetig sockerkaka. Ett helt legitimt upplägg uppenbarligen så jag kör på utan att skämmas.

Ett tips är att göra dem i små portionsformar. Och tänk lite. Eftersom det inte är något bakpulver i så blir slutresultatet ungefär som mycket som man häller i formen. Ägget gör att smeten höjer sig något, men det är marginellt. Och såhär gör man.

Kladdig bärkaka (6-8 småportioner)

 • 2 ägg
 • 2 ½ dl socker
 • 100 g smör
 • 2 dl vetemjöl
 • 2 krm äkta vaniljpulver
 • 250 g frysta bär
 • 1 ½ msk potatismjöl

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa socker och ägg riktigt vitt och fluffigt. Smält smöret i en kastrull.
 2. Blanda samman äggfluff, smält smör, mjöl och vaniljpulver. Vänd bären ett varv i potatismjölet och rör sedan ner dem försiktigt i smeten. Klicka smeten i formarna.
 3. Ställ in i ugnen 10 -12 minuter. Och här kommer det trixiga momentet, för man måste kolla. Beväpna dig med en sticka och magkänsla. Kakan ska vara rejält kladdig men ändå lite tillagad. Skillnaden i tid kan till exempel bero på hur frysta bären är. Magkänsla alltså.
 4. Ta ut och njut ohejdat med vaniljglass, eller en klick vispad grädde. och eventuellt extra bär.

Vilar du på ett oemotståndligt sockersugsrecept får du gärna dela det i en kommentar. Vi är många som längtar efter att få veta. Hur gör du?

Nässlorna ute i backarna stå
Kirskål i pastan - en ogrässuccé