Kirskål i pastan – en ogrässuccé

3 april, 2016
kirskålspasta

Jag är en odlare. Oftast med jordiga fingrar. Gillar ute, gillar att skörda. Nu står jag böjd över mina sådder och gläds ofattbart mycket åt varje minilitet grönt hjärtblad som visar sig. Men lite tokigt är det. För bara några meter från mina fötter växer en hel matta redan skördeklar. Kirskålen har vaknat. Och vet ni att den är en delikatess. På riktigt. Lite som en blandning av spenat och mild kål. Ni bara måste prova. Här är ett recept på kirskålspasta. 

Nästan ingenting är så tillfredställande som skörd. Eller, ja men ni förstår. Sådderna nu under tidig vår lovar så mycket. Jag vet att saker kan hända under vägen, men också att jag kommer bära hem lass efter lass med de allra finaste grönsaker man kan tänka sig.

Också skogsskörden är självklar för mig liksom för många andra. Sensommarens bär. Och svampen. Men det finns grödor därute som vi inte riktigt har tagit till oss fast de ofta finns nära och i stora mängder.

Det handlar inte om några ynka blad att spetsa till en sallad med. Inte heller om örter som visserligen är ätliga men beska så att det drar i kinderna. Det här är vilda växter som verkligen passar i köket. Som mat, alldeles på riktigt. I mängd och som en del av kosten.

Kirskål är verkligen en av de bästa. Nässlor är gott, men de har en lite speciell smak. Kirskål finns inget konstigt med. De har en enkel, lättsam smak. En smak jag skulle kunna falla för när jag letar fröer inför sådd. En fröpåse som lovade skörd av blad med mild arom av kål och en touch av spenat. Jag hade grabbat den på direkten.

Men nu står jag här i en matta. Ingenting att förgro, att vattna, att vaka över, täcka och rensa. De bara finns där. Godast nu på våren. Späda blad är bäst. Ett tips om man har kirskål i trädgården är att klippa ner beståndet när bladen blir större. Då kommer nya späda som passar för skörd.

kirskålspasta, galleri
Förmodligen behöver du inte förflytta dig mer än femtio meter utomhus för att hitta en skaplig middag. Kirskål finns överallt.

Kirskål är ingenting man vill ha i trädgården. Den är invasiv och tar över. Ett besvärligt ogräs helt enkelt och inget att odla. Behövs inte heller eftersom den finns överallt. Bara att leta upp ett bestånd och plocka. Förväll och frys eller ät direkt. Enklast är att vitlöksfräsa i olivolja. Precis som på spenat kan man plocka bort grova stjälkar.

Jag återkommer till kirskålen i fler inlägg. Den är värd det och idag blir det en superenkel pastarätt.

kirskålspasta
Det här är inte mat för nördar. Gillar du vittlöksfräst spenat, pasta och parmesan. Då är den här kirskålspastan för något dig.

Kirskålspasta 4 pers

  • 400 g tagliatelle
  • 300 g späda blad av kirskål
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt
  • 4 msk olivolja
  • riven västerbottensost, eller någon annan lagrad goding
  • (ev färsk finskuren gräslök)

Gör såhär

  1. Sätt på pastavatten och häll i salt. Skölj kirskålen och plocka bort grova stjälkar. Finhacka vitlöken.
  2. Lägg pastan i det kokande vattnet. Hetta upp olivolja i en panna. Lägg i kirskålen och vitlöken. Den ska bara fräsa en kort stund. Vi vill fortfarande ha bladen vackert gröna. Salta en aning.
  3. Häll av pastavattnet och blanda genast med de gröna bladen. Eventuellt en extra skvätt olivolja på. Servera med en generös driva nyriven västerbottensost och lite finskuren gräslök om du råkar ha. Min första egna gräslöksskörd fick kröna pastan.

Och jag tänker inte lämna kirskålen med detta. Varför inte ta hand om bra mat som bara är att gå ut och hämta. Nej, jag tänker utforska möjligheterna för en växt värdig en bra middag. Kika in igen så får du se.

Kanske finns det förresten någon som har tips?! Ett recept eller idéer runt de vilda gröna bladen i allmänhet och kirskålen i synnerhet.

Kladdig kaka i miniportion
Startskott för grill och burgarbröd