Startskott för grill och burgarbröd

1 april, 2016

Vissa matsaker kan bli helt galet nördiga. Det är oändliga diskussioner på nätet om de små, små detaljerna. Rätt kul tycker jag som bara sneakpeakar och håller mig utanför. Grilltider är högsäsong för burgarfantasternas expertpaneler. Och nu gör jag det. Lägger mig i med ett litet receptinlägg . Ett burgarbröd som är, om inte det omvittnat bästa, så i alla fall jättebra.

Vi har nått tiden många suktat efter. Diskussionens vågor går höga. Burgare, alla upptänkliga tillbehör och brödet de serveras i är hett, så hett. Det diskuteras och fightas om vad som är bäst, och vad som är rätt.

Det är köttprat om rätta skivan att mala färsen på och såklart den ultimata blandningen av högrev och bringa. Rätt fetthalt. Lagen till den picklade löken. Det ursprungliga receptet på än det ena än det andra. Och brödet! Det perfekta.

burgarbröd, galleri
Nybakt bröd är alltid rätt och när doften från baket slingrar ihop sig med den från de glödande kolen. Magiskt!

Det finns burgargurus och bleka kopior och alla vet bäst. Jag har uppriktigt sagt ingen aning och pekar aldrig med hela handen. I burgarfrågan kan jag bara säga att jag gillar idén. Goda matbitar mellan gott bröd.

Särskilt bra blir det såklart om man bakar själv. Bara för att nybakt bröd slår det mesta. Det doftar sensationellt gott och vad kan man annat än älska ett varmt bröd till maten. Nog om detta, till verket. Såhär gör jag mina burgarbröd.

Burgarbröd (10-12 st)

 • 8 ½ dl vetemjöl special
 • 2 tsk salt
 • 1 msk socker
 • ¼ ptk jäst
 • 1 dl mjölk
 • 2 dl vatten
 • 1 ägg
 • 40 g rumsvarmt smör
 • ( ev.äggula + vatten att pensla med)

Gör såhär

 1. Blanda de torra ingredienserna, mjöl, salt och socker, i en skål.
 2. Lägg jästen i en degblandare tillsammans med vatten och mjölk. Du behöver inte värma vätskan. Kör maskinen till jästen löst sig
 3. Knäck i ägget och klicka i det rumsvarma smöret innan du häller på de torra ingredienserna och kör igång maskinen. Låt den jobba i tio minuter. Arbetar du för hand får du lägga till ytterligare några minuter.
 4. Jäs degen i ca en timme, till dubbel storlek. Ställ in skålen i en plastkasse så torkar den inte på ytan. Ta ut degen och rulla 10 till 12 bröd beroende på storleken du önskar på din burgare. Mellan eller stor.
 5. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och tryck till de lite så att de får en platt botten. Jäs i ytterligare en timme.
 6. Vill du ha bröden blanka kan du pensla dem med äggula utrörd i en aning vatten. Sedan är det skjuts in i ugnen 200 grader i ungefär 13 min. De ska få fin färg innan du tar ut dem.
 7. Nu har bröden en rätt hård skorpa. Den mjuknar, men vill man skynda på processen kan man lägga bröden i en plastpåse.

Såklart kommer det mer om grillat. Det här är bara en liten försmak. Älskar grillen och alla dess möjligheter. Fler än man kan tro. Återkommer om det och tills dess en fråga. Era hamburgerbröd. Hur gör ni? Har ni någon favorit att dela?

Kirskål i pastan - en ogrässuccé
Varm våffeljärnsmacka på påskens sista rester