Varm våffeljärnsmacka på påskens sista rester

29 mars, 2016
Kategori:
varm macka, våffeljärn

Back in business. Vardagsvår och man kan ha det sämre. En av dagens utmaningar är att hitta bra användning för de där påskresterna som dröjer i kylen. Fortfarande lite lax kvar både varm- och kallrökt. Dessutom skinka och en bit rökt rådjursbog. Passar mig perfekt. Plockar fram våffeljärnet och gör varma mackor. Det blir en restsuccé!

Har någon noterat att jag missade våffeldagen? Det gjorde jag i år, precis som förra året. Inte så att jag inte gillar våfflor men dagen försvann i andra projekt. Därför tar jag igen förlorad frasighet och gör varma mackor i järnet. Och det blir bra. Riktigt bra.

Ingredienserna är enkla och tillagningen snabb. Tror att det tog tio minuter. Dessutom var det ett suveränt sätt att använda påskbordets sista rester. Barnen fick välja lax eller köttpålägg som hamnade i en uppskuren surdegsbaguette tillsammans med ett spenatfräs och mozarella.

Mackan klämdes ihop i järnet och osten blev sådär perfekt mjukt, trådig medan brödets yta blev frasande knastrigt. Mmm gott helt enkelt. Och här kommer receptet.

varm macka, galleri
Påskens lax och köttrester i våffeljärnet! Det blev fantastiskt gott med smältande ost och ett grönt spenat och dillfräs.

Våffeljärnsmacka 4 pers

  • 4 bröd, små surdegsbaugetter eller annat bröd till en dubbelmacka
  • 2 mozarellaostar á 125 g
  • 4 skivor kallrökt lax, skinka eller motsvarande mängd av liknande rester från helgen.
  • 1 knippa dill
  • 1 vitlöksklyfta
  • 200 g spenat

Gör såhär

  1. Sätt igång våffeljärnet. Skär brödet på mitten och vik upp. Häll av vätskan från mozarellan. Osten ska vara så torr som möjligt. Jag tryckte till den med hushållspapper. Skiva osten tunt och lägg ett lager på den understa brödskivan. På osten en skiva kallrökt lax eller annat sovel, varmrökt fisk går bra liksom rökt kött. Du väljer.
  2. Finskär dillen och hacka vitlöken. Hetta upp lite fett i en panna. Lägg i dill vitlök och spenat. Fräs hastigt. Spenaten ska precis mjukna så är det klart. Salta lätt och fördela över bröden. Nu ska ytterligare ett lager ost på innan det är dags att vika ihop mackorna.
  3. Lägg bröden ett och ett i våffeljärnet och kläm till, ordentligt. Det tar inte ens en minut innan mackan är frasig och osten smält. Servera med sallad och en enkel vinägrett.
  4. Vi hann faktiskt inte ens sätta oss vid bordet innan det var slut. Kanske har du en lämpligare apparat än våffeljärnet för varma mackor. Då ska du såklart använda den. Men våffeljärnet funkade kanonbra och så gillar jag hjärtmönstret : )

Finns det fler rester där i kylens mörkaste vrår. Lite kvar av påsksteken kanske. Jag har ett par finfina förslag för att ge den ett nytt liv. En kanongod wrap med chili- och vitlöksfräst stekrest hittar du genom att klicka på den blå länken här.

Längtar du mer efter en gräddstuvad pytt på dina stekrester så kan du klicka på blå länken här.

Startskott för grill och burgarbröd
Smörgåsbakelse - uppgradera påskens rester