Smörgåsbakelse – uppgradera påskens rester

27 mars, 2016
Kategori:
smörgåsbakelse

Kylen dagarna efter påskbordets succé. En massa gott kvar, men i ack så små portioner. En bit lax där, ett par ägg, lite majonnäs, två dillkvistar och sådär fortsätter det. Allt är lovande, men för lite. Det är då man får användning för sin kreativa smörgåsbakelse-sida. Den man inte visste att man hade. Nu ska den fram!

Jag radar upp en hel del trevliga rester från kylen och gör en plan. Den perfekta rätten för att få användning för de olika delarna måste vara en rätt där man kan blanda hejdlöst. Vad tror ni om en smörgåstårta i miniformat. En smörgåsbakelse.

Eller rättare sagt flera olika. Vissa grundläggande delar är samma medan annat byts ut beroende på hur mycket som finns kvar av just den varan. Lax har jag kvar småbitar av fast i olika former, varmrökt, kallrökt och gravad. Då får det bli en bakelse av varje, men som sagt med en gemensam grund.

smörgåsbakelse
Gör en restinventering och samla smått och gott som blivit över. Spännande att hitta rätt kombinationer och ett perfekt sätt att ta rätt på varje liten godbit.

Det är bara att botanisera och uppfinna beroende på vad man hittar. Smörgåsbakelsen är tillåtande och man kan ge sig på lite djärva påhitt, men försök i stort hålla en linje med sådant som passar ihop. Men som sagt mycket kan kombineras. Till och med sillen kan skäras fint och följa med i ett lager, tillsammans med ägg, majonnäs dill och lite lök blir det kanon.

Jag håller köttiga saker för sig och de med fisk för sig. Ägg fungerar tillsammans med båda varianterna.

Till saken hör att här får man använda sitt goda omdöme när det kommer till mängder. Här finns inget exakt recept . Utgångspunkten är påskbordets rester. Lite olika i olika kylskåp men ändå säkert med flera gemensamma nämnare.

Såhär tänkte jag när jag gjorde mina mackor. Jag använde vitt formbröd som jag stansade fina runda brödskivor från. Kanterna mixade jag och frös in för att använda till köttfärsbiffar vid senare tillfälle.

Samma sorts bröd användes genomgående till de olika smörgåstornen. Majonnäs fanns kvar från påskbordet och den fick följa med som stående ingrediens. Tanken är att majonnäsen bara ska binda ihop de olika fyllningarna. Det behövs verkligen inte mycket.

En halv burk creme fraiche hittade jag också. Den vispades och breddes tunt som yttersta lagret runt bakelserna. För ni vet väl att man kan vispa creme fraiche precis som grädde? Först blir den lite lösare i konsistensen för att sedan bli tjockna.

smörgåsbakelse, galleri
En liten laxbit här, ett par ägg, några dillkvistar, lite gröna blad och en klick majonnäs. Tillsammans i en ny kreation blir resterna en festmål tid på nytt.

Tre brödskivor med fyllning mellan lagren blev en bakelse och såhär byggde jag dem.

Smörgåsbakelse – lax

I fyllning 1: Hackat ägg, majonnäs, finskuren gräslök

I fyllning 2: Rökt lax, majonnäs, finskuren dill, citroncest och lite pressad citron, cayennepeppar.

Vispad creme fraiche breddes i ett tunt lager runt hela. Bakelsen dekorerades med rädisor, dill, smörgåskrasse, gräslök och citroncest.

Smörgåsbakelse – rökt kött

I fyllning 1: Finskuret äpple, hackat ägg, majonnäs

I fyllning 2: Tärnat rökt kött, majonnäs, riven pepparrot

Vispad creme fraiche i ett tunt lager runtom. Sedan dekorerades bakelsen med tunna ringar lökblast, finstrimlad, picklad gulbeta och några lingon.

 

Såhär blev det för att det här var vad som fanns. Påskbordsrester helt enkelt Andra sorters fisk, till och med sill hade fungerat i den första varianten. Och i den köttiga hade man kunnat byta det rökta köttet mot exempelvis skinka. Här finns stort utrymme för utsvävningar.  Bara att öppna kylen, plocka fram och sätta igång!

Varm våffeljärnsmacka på påskens sista rester
Påsksteken den vilda versionen