Min bästa ogräspaj – 7 tips

26 april, 2016
Kategori:
nässelkirskålpaj

Jag gillar paj. För att det är gott men också för att det är rätt praktiskt. Den kan stå en stund utan att förfalla. Funkar att ha med som matsäck och är en av de där bufférätterna som alltid går hem. Särskilt kul är att fylla den med ogräs. Det sätter igång samtal och vips har man en middagssnackis som höjer stämningen. Dessutom är det snyggt. Här kommer 7 tips för att lyckas.

 

nässelkirskålspaj, galleri
Några enkla punkter att ha koll på för att lyckas med pajen. Och det här gäller inte bara om man fyller den med ogräs.

Så lyckas du med pajen

  1. Degen ska köras ihop snabbt. Man ska inte knåda eller arbeta den. Lättast är det i matberedare. Kör ihop den till en boll på några få sekunder. Lägg plast om och låt den sedan vila i kylen minst en halvtimme. Gärna längre.

  2. Jag använder en form med löstagbar kant. För att få den perfekta passformen kavlar jag ut degen och stansar ut botten med hjälp av pajformsringen.

  3. Innan degen läggs i formen sätter jag fast ett bakplåtspapper i botten genom att trycka fast det mellan botten och formkant. En av bilderna ovan visar hur. På det sättet vet jag att botten inte fastnar och så kan jag enkelt flytta pajen från formen och och lägga upp den på något snyggare.

  4. När degen är kavlad och på plats i formen ska den pickas i botten och gärna ställas in i frysen en stund. Detta för att kanterna ska hålla sig på plats och inte sjunka när formen åker in ugnen.Ugnen på 200 grader. Förgrädda pajbotten tills den får fin färg ca 10 minuter. Man kan gardera med en skyddande foliekant över sidorna för att hindra degen från att sjunka, men jag tycker att det funkar ändå.

  5. Till grönsakspajer av alla de slag blir det bra med en fyllning på ägg och någon mejeriprodukt. Ett ägg per dl vätska. Tre ägg är lagom till en form på 24 cm. Jag blandar ofta creme fraiche och grädde eller mjölk. Dessutom ost för smak och konsistens.

  6. Lite beroende på vad man fyller pajen med, men ofta kan man höja smaken genom att fräsa ingredienserna i lite smör eller olja. En variant är att ugnsrosta dem, som till exempel tomater, lök eller paprika. Det här gäller många grönsaker och gröna blad.

  7. Till sist ska pajen gräddas i ca trettiofem minuter. Låt den vila en kort stund så att den får sätta sig innan den skärs upp.

nässelkirskålspaj
Ogräs i pajen låter kanske sådär, men ni måste testa. Riktigt, riktigt gott och inte alls konstigare än om den gjorts på spenat.

Ogräspaj

Pajdeg

  • 150 g smör
  • 3 dl mjöl
  • 1 tsk salt
  • 1-2 msk iskallt vatten

Fyllning

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1,2 l noga sköljda och ansade blad av späda nässlor och kirskål
  • salt
  • 100 g grovriven ost, t.ex. västerbotten
  • 3 ägg
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 dl gräddmjölk

Gör såhär

  1. Ingående beskrivning ovan och här kommer snabbversionen.
  2. Blanda snabbt ihop degen, plasta och kyl. Kavla och stansa ut lagom stor botten. Skär ut remsor av deg till kant. Picka botten och ställ i frysen.
  3. Värm ugnen till 200 grader och förgrädda pajskalet till fin färg. Ta ut.
  4. Finhacka lök och vitlök. Ta bort grova stjälkar från bladen. Fräs alltihop en kort stund i olja. Lite, lite salt på.
  5. Grovhacka fräset och lägg det på pajbotten, Strö över osten. Blanda ägg, creme fraiche och gräddmjölk. Häll blandningen över och ställ in i ugnen. Låt stå mellan trettio och fyrtio minuter. Håll koll på färgen och skydda eventuellt med lite folie.

Vill du hellre testa en paj med köttfärs så kan du klicka på den blå länken här.

Utnyttja gärna bloggens fördelar som att ställa frågor eller möjligheten att tycka till och dela egna tips. Bara att lägga till en kommentar.

Brynt ört och ansjovissmör till gösen
Hotancrunch - gofika för dummies