Brynt ört och ansjovissmör till gösen

28 april, 2016
Kategori:
gös med brynt anjovissmör

Man har ju sina favoriter. Och när jag väljer fisk så blir det gärna gös. Köttet är vitt och fast. Och så är det så enkelt att få den benfri. Lika benfri som fiskpinnar men oändligt mycket godare. Smaken är mild. Fisk, men utan för påtaglig fiskighet. Och den klarar att kampera med andra smaker. Jag sätter ihop ett team av gös, dill, gräslök, ansjovis, brynt smör och ägg. Oslagbart!

Det är många komponenter som ska klaffa för att det ska bli en riktigt bra måltid. Gösen har goda förutsättningar. Men så är det de där benen som bekymrar med all fisk. Fiskben är så känsligt. Den som råkar på ett i en tugga ryggar nästan instinktivt. Som att det var en ursprunglig signal om fara. Stopp du kan sätta det i halsen!

Det är då man ska kunna knepet med att byxa fisken. Det funkar inte på all fisk. Men gös och abborre tillhör de man lätt gör benfria. Har du en hel gös ska den först filéas sedan letar man rätt på den lilla ettriga benraden i mitten på filén och skär bort den. Kvar har man en bit som ser ut som en byxa och den är garanterat utan ben.

Vill du lära dig hur det går till steg för steg så kan du klicka på den blå länken här.

Om du nu är inne på att steka fisken så är en bra panering nästa steg. Mitt tips för en jämn och frasig panering är färskt ströbröd. Jag har aldrig lyckats med det torra, färdigköpta som alltid blir som en hård skorpa innan det blir lite soggigt. Nej, jag kör på färskt och alltid dubbelpanerat.

gös brynt anjovissmör,galleri
Byxad, panerad och stekt. Gös är utan tvekan en av de bästa matfiskarna om ni frågar mig. Ansjovis, färska örter, brynt smör och ägg därtill gör ett litet lokalt paradis här på jorden.

Kör ett par eller tre skivor vitt formbröd i matberedaren till fina smulor. Ta fram tre fat. På det första, vanligt vetemjöl. På det andra, ett lätt uppvispat ägg och till sist brödsmulorna på det tredje.

Skär filéerna i bitar som passar dig. Salta dem och starta med att rulla dem i mjöl. Slå av överflödet innan du doppar dem i ägget och till sist rullar i det färska ströbrödet. En bit i taget, lugnt och metodiskt. Snart har du en rad av de allra finaste panerade gösbitarna framför dig. Lägg dem på ett fat och där kan de vänta en stund innan stekning. Ingen brådska.

Gös har en mild smak och kan smaksättas på många sätt. Jag vill ha det lite vårigt idag. Mycket grönt och lite ansjovis för att sätta fart på smaklökarna. Det blir ett brynt ört- och ansjovissmör. Och såhär går det till:

Vårig gös med brynt ört och ansjovissmör (4 pers)

 • 600 g gös
 • salt
 • 1 dl vetemjöl
 • 1 ägg
 • 2 skivor vitt bröd

Ört och ansjovissmör

 • 1 knippa dill
 • 1 knippa gräslök
 • 3 – 4 ansjovisfiléer
 • 125 g smör

Tillbehör

1 hårdkokt ägg

Gör såhär

 1. Byxa och panera gösen enligt texten ovan.
 2. Skär dill och gräslök fint. Skär ansjovisen i mindre bitar. Hetta upp smöret i en kastrull. Det ska brynas helt lätt innan du lägger i det gröna och ansjovisen.
 3. Skala ägget och finhacka det.
 4. Hetta upp en blandning av rapsolja och smör i en stekpanna. Stek gösen gyllenbrun runtom. Häll över ört- och ansjovissmöret. Strö ägghacket över.
 5. Servera med kokt potatis och gröna blad. Och ja, ni ser rätt det är kirskål som flankerar gösen. Lättplockad, snabbfräst och alldeles fantastiskt god. En definitivt underskattad, vildväxande grönsak.

 

Frågor är alldeles särskilt välkomna, och kommentarer. Det är ju faktiskt en av bloggens stora fördelar att man kan få snabba svar på undringar eller dela egna tips. Så ta gärna chansen och lägg in en kommentar : )

Ett, tu, tre - vårmeny i tre steg
Min bästa ogräspaj - 7 tips