Hotancrunch – gofika för dummies

24 april, 2016
Kategori:
blåbärscrunch

Gillar sötsaker, men är dålig på socker. Socker är lätt att äta, men rätt svårt att laga. Jag höftar ofta när jag lagar mat, men socker vill ha det exakt. Det är helt enkelt så att jag, bakningen och desserterna liksom inte funnit varandra. Och ändå är det kul att kunna fixa till något gott en våreftermiddag när solen bjuder på en stunds varm vila. Lite kaffe och nåt…men vad? Jag vet!

Minns ni hotan totan? Kanske är det en lokal grej från mina barndomskvarter, men jag tror att den finns lite överallt. Principen är enkel och det här är ett påhitt säkert uppfunnet av någon godissugen unge. Ta tre goda grejer och hetta upp dem i en panna. Låt stelna om du orkar vänta, sedan är det bara att äta.

Smör, socker och havregryn. Så enkelt och riktigt gott om de får mötas en stund i värmen av en stekpanna. Jag har två hemligheter som gör blandningen lite vuxnare och värdigare.

För det första. Låt blandningen ligga lite längre än du tror i pannan. Den ska inte brännas, men sockret ska verkligen karamelliseras. Det hela ska få lite färg och doften ska vara söt, intensiv och precis på gränsen till bränd.

Mitt andra tips är att lägga till lite rivet citronskal. Det ska i samtidigt som du tar pannan från värmen.

I övrigt innehåller den här lilla fikastunden, glass, blåbär och eventuellt vispad grädde för den som är riktigt ambitiös. Citron återkommer i crunchet och i snabbsylten som kokas ihop på blåbär. Citron och blåbär är för övrigt som gjorda för varandra. En kanonkombination.

blåbärscrunch
Barnsligt gott till fikat för den som inte riktigt får till bakningen. Crunchigt och glassigt med blåbärs-och citrontouch.

Hotancrunch med blåbär och glass (4 små skålar)

Hotancrunch

 • 30 g smör
 • ¾ dl socker
 • 2 dl havregryn
 • rivet skal av ½ citron

Blåbärssylt

 • 3 dl blåbär
 • 2 msk socker, ev syltsocker om du har
 • 1 msk pressad citron

Övrigt

 • vaniljglass
 • ev vispad grädde

Gör såhär

 1. Smält smöret i en stekpanna. Lägg i sockret och rör om. Låt stå en liten stund innan häller i havregrynen. Rör om och låt stå. Rör om och låt stå en liten stund mellan varven. När blandningen doftar och fått lite färg tar du den från värmen. Rör i citronskalet och ställ att stelna. Det ska bli ett riktigt knaprigt crunch.
 2. Lägg blåbär, socker och citron i en kastrull. Koka upp och låt puttra en kort stund. Konsistensen ska bli lite syltig. Snabbast går det med syltsocker som innehåller pektin. Men vanligt socker får man räkna med att det blir lite rinnigt, men smaken är lika bra.
 3. Låt både crunch och sylt svalna innan du lägger upp i skålar. Varva sylt, glass, knaprigt hotancrunch och avsluta eventuellt med en klick grädde.

Har du något snabbfixat fikatips att dela? Något som är lätt för oss som inte får till de där ursnygga paradbaken.

Min bästa ogräspaj - 7 tips
Ramslökssmör - gott till allt