Ramslökssmör – gott till allt

23 april, 2016
Kategori:
ramslökssmör

Nordisk vitlök kallas den. Och det stämmer precis. Doften av en aning gräsig, färsk vitlök är stark och frisk. Hela ramslökskonceptet är en hälsokur. Att plocka att tillaga och att äta. Allt känns bra. Idag får den uppdraget att liva upp det sista från förra årets skördar. Rådjuret, löken och rotfrukterna får en vårig ramslöksmakeover.

Än är det ett tag tills vi börjar skörda egna grönsaker. I alla fall för de flesta av oss. Till dess jobbar vi på med det som finns kvar från förra året, men man kan pigga upp de där gamlingarna rejält med en grön dos av det som faktiskt finns att hämta ute just nu. Det vildväxande.

Jag vet att många skakar på huvudet åt att äta vilda växter. Och jag förstår. Det kan bli för nördigt. Men nörderi är inte min grej. Jag vill ha gott, schysst käk. Enkelt och rakt. Från skog till bord. Örter bara för att blir det inte i mitt kök. Det ska smaka riktigt bra annars får det vara.

Och inte är det svårt att hitta sorter som har fin smak. Sådana som tål värme och som är så lätta att plocka i mängd att man faktiskt kan tala om skörd på riktigt. Enstaka blad blir ingen måltid men en korg full kan bli mat för många. Kirskål, nässlor och ramslök är lysande exempel.

ramslökssmör
Ramslöken kallas nordens vitlök. Ramslökssmöret är friskt, tydligt och passar till allt.

Alltfler plockar grönt i det vilda och kanske är det en trend som spridit sig från våra allra högst skattade och prisbelönta restaurangkök. För så är det, att kockarna vill laga av det som finns i närområdet. Många hämtar både kött, fisk och växter runt krogens knutar.

Jag gör likadant. Ger mig ut för att hämta av det som växer runtikring. Ofta frodigt. Starka, härdiga växter som inte behöver pyssel utan klarar sig på egen hand. Lite frost spelar ingen roll. De står emot och jag inbillar mig att det är krafter som sedan följer med på tallriken. Man blir liksom stärkt. Tålig, frisk och rakryggad.

Just nu och några veckor till är ramslöken som allra bäst. Tillhör du de privilegierade som har den inom räckhåll. Ut och plocka! Självklart tar du reda på att den inte är fridlyst i området.

Jag har varit på ramslöksjakt och äter den på alla upptänkbara sätt. Allra bäst är den rå och idag blir det kryddsmör. Idag igen för det här passar till allt. Vi har haft smöret till stekt abborre, till ugnsrostade grönsaker, till gratinerade musslor och idag serveras det till de allra finaste små racks av rådjur.

Recept, nja, mitt råd är att köra på känn och smaka av. Men här kommer mått på ett ungefär:

Ramslökssmör

  • Ca 30 g smör per pers
  • Ca 3 ramslöksblad per pers
  • lite salt

Gör såhär

  1. Ta fram smöret i rumstemperatur så att det blir lättarbetat. Rulla ihop ramslöksbladen till en cigarrformad rulla och strimla ytterst fint.
  2. Arbeta in löken i smöret med hjälp av en gaffel. Smaka av med salt.

Här står smöret i fokus men jag ska ändå berätta att tallriken förutom smöret rymmer tunna ugnsrostade skivor av gul lök, rödbetor, morötter och palsternacka. Lite olivolja och salt på innan de åkte in i ugnen på 225 grader.

Rådjursracksen fick först en stekyta i panna innan de sattes in på 100 graders värme i ugnen tills de hade en innertemperatur på 57 grader.

Vill du veta lite om hur en av landets riktiga stjärmkockar, Daniel Berlin, tänker runt det vilda, både växter och annat så kan du klicka på den blå länken här. Och är det något annat du undrar över så går det alldeles utmärkt att ställa frågor i kommentarsfältet. Gör gärna det!

Hotancrunch - gofika för dummies
Grillad röding - rätt upp och ner