Grillad röding – rätt upp och ner

21 april, 2016
Kategori:

Jag tänker att man ofta blir så omständlig. Som om det som är riktigt gott måste vara krångligt. Man ser inte att det allra enklaste är tillräckligt. Att det till och med kan bli det bästa. Grillad fisk känns krångligt och avancerat. Inte den här. Lättare matlagning finns inte. En fisk, salt och eld. Det är allt.

Bästa matminnet. När jag ibland får frågan så är det de där gångerna med det enkla som dyker upp. Smöret som smälte och rann över mina fingrar när jag fick ett fick ett alldeles nybakat bröd av snälla grannen. Jag var kanske fem år.

Första färskpotatisen min pappa alltid var så glad över. Vi kokade och åt helt hänförda. Bara potatis. Och så är det den där rödingen.

röding
Färsk röding, salt och eld. Det räcker. Den som vill stoppar lite örter i fiskens buk, men det behövs inte.

Jag fick följa med på fjällvandring. Långa turer, skoskav och snö i juli. Sånt kan vara ett äventyr men tio år gammal, hungrig och frusen längtade jag hem. Så skymtade en doft förbi. Flyktigt. Men den kom igen och blev kvar. Ett par män vid en eld och några fiskar.

Det är den mest himmelska måltiden. Vi åt med fingrarna och det var magiskt gott. Ingenting till, bara fisken. Det är klart att det fanns en koppling till situationen. Att det var allt tillsammans som gjorde det så märkvärdigt, men ändå. Jag tror att vi ofta krånglar i onödan. Varför inte lita på fisken och elden.

Jag låter det ofta vara så. Fisken får vila över glöd och det blir så bra. Särskilt bra blir det med röding så vi kör på den. Och någonting tycker jag ändå att vi ska ha till. Nu när det går. Nykokt potatis, smörstekt spenat och aioli. Gott.

aioli
Aioli med smak av lime blir fint till den helgrillade fisken.

Grillad röding med limeaioli (4 pers)

  • 1-1,2 kg (1 eller 2 st) hel, rensad röding
  • 1 msk salt

Limeaioli

  • 1 ägg
  • 2 tsk dijonsenap
  • ½ tsk salt
  • 2 ½ dl rapsolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 lime

Gör såhär

  1. Salta fiskens insida och lägg den att vila i kylen i en timma. Efter en halvtimma tänder du upp grillen. Skär några skåror i rödingens skinn. Lägg fisken på grillen vid sidan av glöden, det vill säga på indirekt värme. Lägg på lock och låt fisken ligga 6-8 minuter beroende på storlek. Vänd, vänta 6-8 min och testa innertemperaturen. 56 grader är perfekt.
  2. Se till att ingredienserna till aiolin är rumstempererade.. Är skillnaderna för stora finns det risk att emulsionen skär sig. Knäck ägget i behållaren till en stavmixer. Klicka i dijonsenap. Lägg i salt och häll i oljan. Sätt stavmixern i botten på behållaren och dra långsamt upp. Såsen ska bli tjock och blank.
  3. Riv eller pressa i vitlöksklyftan. Tvätta limefrukten. Riv hälften av skalet och pressa halva limen i såsen. Blanda om och smaka av. Lite mer pressad lime kanske? Eller en aning salt?
  4. Vik skinnet av fiskens ena sida och servera tillsammans med aiolin, nykokt potatis och smörstekt spenat.

Hur ser ditt matminne ut? Det allra bästa. Är det en storslagen måltid på trestjärnig krogen, eller knäckemackan på bryggkanten? Dela gärna ditt matminne.

Ramslökssmör - gott till allt
Ramslökspesto - supergott, vilt och vårigt