Ramslökspesto – supergott, vilt och vårigt

19 april, 2016
Kategori:
ramsslök

Jag trampar varsamt runt i ett hav av krispigt gröna blad. Det doftar vitlök. Nu börjar ramslöksfrossan. Ramslöken, en av de vilda som är värd all uppmärksamhet den kan få. Inte så vanlig, jag vet. Och kanske är det orättvist att hylla något som bara är få förunnat, men jag måste. Den här raringen är något av det absolut bästa man kan plocka vilt.

Bladen är lika liljekonvalj och jag har hört att det sker förväxlingar. Det vill vi inte och det ska inte behövas eftersom ramslöken är så speciell. Doften avslöjar den direkt. En tydlig gräsig, frisk doft av färsk vitlök. Bladen är ljusare än liljekonvalj och blanka. Det är lätt att skilja sorterna åt bara genom att gnugga ett blad och sätta dit näsan.

Ramslöken växer ymnigt och täcker stora ytor där den trivs, men den finns verkligen inte överallt. Man hittar den på öland och gotland. I skåne och på några spridda platser runt om i södra Sverige. Värt en resa tycker jag, men det är bra att veta att den är fridlyst på vissa ställen. Kolla innan du ger dig av.

ramslök, pesto, galleri
De knallgröna bladen har en tydlig doft och smak av mild vitlök. De kan användas på många sätt och först ut är peston. Nykokt, ångande pasta och ramslökspesto är en av köksårets höjdpunkter.

Är en pekpinne på sin plats eller är det självklart och onödigt? I alla fall, Vi är så privilegierade. Tänk att bara kunna ge sig ut nästan varsomhelst och skörda direkt i naturen. På de flesta andra håll är det inte så man gör. Mitt är bara mitt och ditt är ditt. Men vi delar på tillgångarna genom allemansrätten. Fantastiskt.

En rättighet och ett ansvar som vi axlar så fort vi ger oss ut i skog och mark för att hämta hem. Vad som ingår i rätten finns det regler för och långt räcker förnuftet som rättesnöre. Självklara saker som att man är varsam, inte gräver eller bryter hursomhelst. Och att lagom är ett bra mått för hur mycket som är okej. Nu är det sagt trots att ni säkert redan vet.

Ramslöken plockar jag mest för att äta direkt. Tycker att den förlorar i smak efter förvaring i frys. Men jag vet att många tar tillvara genom att förvälla och just frysa. Jag frossar färskt och så har jag ett knallgrönt förvaringsknep, men det kommer inte idag utan som ett tips till helgen. Titta gärna in igen då.

Till dess serveras en av mina absoluta favoriter, ramslökspesto. Att servera till pasta, till stekt fisk eller en köttbit. Den är ljuvlig till ugnsrostade rotfrukter och till en sallad på bönor eller…ja, till mycket helt enkelt. Och såhär gör man:

Ramslökspesto

  • En knippa ramslök, ca 30 blad
  • 1 ½ dl rapsolja
  • 75 g valnötter, eller rostade hasselnötter
  • 100 g färsk parmesan- eller västerbottensost
  • lite salt

Gör såhär

  1. Lägg ramslöken i en matberedare tillsammans med oljan. Kör kort till en knallgrön massa. Lägg i nötterna och sätt igång maskinen. Jag gillar peston lite grov med bitar av nötterna kvar, men man kan köra den helt slät.
  2. Riv osten och blanda i för hand. Smaka av med salt.

Vill du läsa mer om ätliga växter att skörda direkt i naturen kan du hitta ett inlägg om snabbfräst kirskål genom att klicka på den blå länken här. Vårig soppa på brännässlor finner du här och vill du veta vad man kan göra med de allra ljuvligaste små blå violerna klickar du här.  Och jag lovar att jag kommer fylla på med mycket mer ätligt grönt under den närmaste tiden. Följ med så får du se!

Grillad röding - rätt upp och ner
Doftviolen ljuvast av alla