Doftviolen ljuvast av alla

16 april, 2016
Kategori:
doftviol

Doftviolen är sinnebilden av det ljuva. Men den är inte blyg. Färgen är intensivt lila och doften makalös. Vanlig, men på ett sätt anonym eftersom den är så liten. Säkert har du sniffat i vårskymningen och anat den och men kanske inte sänkt blicken tillräckligt för att se. Smaken är parfymerat finstämd och självklart något att lägga till vårritualen. För äta den kan man absolut

Doftviolen är ingenting man äter sig mätt på. Den är en liten accent som tydligt talar om att det är vår och jag vill inte vara utan. Den är en av alla de växter jag roar mig med att leta upp under nu våren. Och inte är det svårt för den är mycket vanlig.

Under några veckor hittar man den lite överallt, ofta i gräsmattor eller under häckar. Bäst trivs de många tillsammans i små lila mattor. Snabbt har man plockat ett par täta, små buketter. En för att sätta i vas och en för att äta upp.

doftvio, galleri
Doften av viol är magisk. Men det ska vara just den här sorten. Den lilla, mörkt lila som blommar just nu och några få veckor till. Plocka några av de små små blommorna och sniffa på buketten. Helt ljuvligt.

Helst använder jag dem på det allra enklaste sättet. De små violerna får följa med i en sallad. Blanda i eller strö över. Allra bäst är förstås en sallad där violerna får sällskap av andra ätliga, våriga, örter, blommor och blad.

Ett alternativ är att göra sig till och kandera violerna. Lite pilligt, men trevligt och man behöver ju inte göra så förskräckligt många. Jag gör så att det räcker till en omgång av de allra sötaste små frostigt kanderade raringarna för att sprinkla över en liten chokladig kaka. Verkligen så fint att man inte vill missa det.

Men bäst av allt är nog i alla fall att ge sig ut i våren för att samla in den lilla doftviolen. Ett trevligt nöje för en helg i April. Upp med näsan i luften och ge er ut på violjakt!

Kanderade doftvioler

  • nyplockade doftvioler
  • äggvita
  • florsocker
  • en liten pensel
  • bakplåtspapper

Gör såhär

  1. Helst ska man vara lite snabb mellan det att violerna plockas och att de kanderas. Alternativet är att man sätter blommorna i vatten annars slokar de snabbt. Nyplockade violer behåller formen allra bäst.
  2. Vispa äggvitan lätt. Doppa blomman försiktigt i äggvitan och ta hjälp av penseln för att se till att hela är täckt av ett tunt lager äggvita. Stjälken ska bort innan du pudrar blomman med florsocker.
  3. Lägg på ett bakplåtspapper för att torka helt. De blir frostiga och hårda med violsmaken tydligt i behåll.
  4. Använd som dekoration och liten smaksensation på bakverk eller desserter.
Ramslökspesto - supergott, vilt och vårigt
Doftande och mör som smör - Porchetta