Växtkraft och sommardrömmar

31 mars, 2017
växtkraft mars17

Vad ser du? Bara några småplantor? Eller får du samma vision som jag? Tidiga mornar i växthuset. Doften av jord och tomat. Kraset av gurkan du inte kan låta bli att sätta tänderna i. Och maten! Många runt bordet och faten som skickas kors och tvärs. Hopp, glädje och sommardrömmar! Välkommen in i köket!

Allt är nytt, eller nygammalt. Jag har odlat och slutat med sorg. Vi flyttade och ja, det kändes omöjligt. Tills jag ramlade på bloggen Skillnadens trädgård. Jag läste, och läste och kunde inte sluta. Snart hade jag bokat en kolonilott och så en till. Och just idag har jag satt en kråka på kontraktet till den fjärde. Den som ska rymma mitt växthus. Äntligen!

Fyra lotter i en stor kvadrat. Tillsammans fyra hundra kvadratmeter tidigare obrukad tung lera att bemästra. Men det här är ju ingen odlingsblogg, den bästa finns redan. Alla vet såklart, men för säkerhets skull tipsar jag om Sara Bäckmo och Skillnadens trädgård. Min grannblogg här på land.se.

Här hos mig är det inte i första hand odlandet utan frukterna från odlingen ni ska få följa. Tipsen om hur står Sara för. Jag ser istället fram mot att ta in allt det odlade i köket. Jag vill plocka och fylla vackra skålar. Jag vill smaka, dofta, laga, tipsa och servera.

växtkraft, mars17
Är det verkligen möjligt? Kommer de här småttingarna kunna producera sådant här? Fylla hela fat med tomater Kan de bjuda på middagar dag efter dag hela sommaren. Och hösten! Grytor, röror, soppor, ugnsrostat och stora sallader. Magiskt!
växtkraft, mars17
Jag läser beskrivningarna om och om igen. Vissa av de späda tomatplantorna ska bära frukter som väger upp mot ett halvkilo. Styck! Vilken växtkraft!

Växthusskördar med fjorton sorters tomater i olika storlekar, med olika färg och smak. Paprikorna från mörkaste svartrött till lysande gult. Och auberginer, avlånga violetta, små rosa äggformade och blanksvarta i miniformat. Meloner ska det bli och pumpor.

Och utanför växthuset alla frilandsgrödorna, kryddorna och bären. Det här ska bli en matsommar som slår allt. I alla fall som den ser ut i mina sommardrömmar. Och när jag tittar på de där små tomatraringarna och deras växtkraft tror jag nästan att det är alldeles, alldeles sant.

Jag väntar på växthusleverans och grävväder och har all tid i världen att svara på frågor och lyssna till era tips och matidéer. Skriv en kommentar så svarar jag pronto.

Hälsar Kat : )

Citroncheesecake med maräng
Kirskålsgrönt - vårens första ogrässkörd