Så rengör du din gjutjärnspanna

14 mars, 2017
Kategori:
rengöra gjutjärnspanna, mars 17

Du och jag. Jag kikar på bilder jag tagit under några månader och ser en kompis som dyker upp igen och igen. Min gjutjärnspanna. Hela livet sida vid sida. Det har inte varit gnisselfritt, men nu är relationen räddad och det började med en rejäl makeover. Vill du veta mer om att rengöra gjutjärnspanna? Välkommen in i köket!

Gjutjärn är inte självklart. Många tycker att det är krångligt, men jag ser fördelarna. Jag gillar en panna som tål hög värme. En där tillagningen kan starta ovanpå spisen och sedan avslutas i ugn på lägre värme.

Jag älskar den perfekta ytan som bara gjutjärn kan ge vissa saker. Och jag gläds åt bandet bakåt i tiden. Min mamma och nu jag framför samma stekpanna.

gjutjärnspanna, mars17
Vildsvinskorv, pannkakor eller stroganoff. Gjutjärnspannan passar allt, men kräver lite rengöring mellan varven.
gjutjärnspanna, mars17
Den är ständigt igång. Till snabba grytor, till bak, till snabbfrästa rätter av alla slag. Klockren till pannkakor och alltid lika snygg att servera direkt från. Min gjutjärnspanna är en riktig kökskompis!
gjutjärnspanna, mars17
Söta, rätter som pannkaka eller kakor passar pannan lika bra som salta. Det enda man ska vara försiktig med är syra under lång tid. Tomater kan tillagas kortare tid i pannan, men inga långkok då kan vissa pannor avge en järnaktig smak. Särskilt om de inte är riktigt väl omhändertagna och inoljade.

Men som sagt den här stekpannan har inte alltid bjudit på matlagning utan problem. Det har svurits när förhoppningen om en härlig middag suttit fast i pannan. Liksom när jag fått rostfläckar på handdukar och annat som kommit för nära.

Allt helt i onödan för sköts pannan rätt händer det inte. Därför kör vi en skola i att rengöra gjutjärnspanna.

Det finns en hel rad sätt att göra det här och allt som fungerar är bra. Min metod har varit pålitlig i ett år. Den funkar på riktigt tråkiga pannor, med inbrända rester och rost. En du har gömd längst in i ett skåp eller fyndet du gör på nästa loppis. Mina råd gäller en panna helt i gjutjärn. Det fungerar alltså inte om handtaget är av annat material. Och såhär går det till.

Rengöra gjutjärnspanna

  1. Gamla inbrända rester sitter fast både i och runt pannan. I riktigt hög värme kommer de förkolna och släppa greppet. Lägg in pannan i kall ugn och vrid upp till 250 grader. Låt den ligga i ett par timmar. Stäng av ugnen och låt pannan svalna i ugnen. Ta ut och borsta av med en hård torr borste.
  2. Nästa steg är stålull. Jag vet det låter helt galet, men ingen fara det är okej. Gå över hela pannan riktigt ordentligt med ullen. Skrubba bort alla smårester vad det än må vara till pannan är helt slät. Inuti och runtom. Skölj och torka noga.
  3. Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in pannan med rapsolja. Varje millimeter. Torka pannan noga. Sätt in i ugnen femton minuter. Och låt köksfläkten gå för det kan ryka rejält. Ta ut pannan och torka av den ännu en gång. Upprepa eventuellt proceduren en gång till.
  4. Nu är pannan klar att användas. Och efter den här rejäla rengöringen är skötseln enkel. Efter varje användning ska pannan genast diskas ur med diskborste och vatten. Sedan ska den torkas mycket noga. Sätt gärna tillbaka din panna på plattan så att den får torka helt medan plattan svalnar. Minsta fukt kan bli rost. Olja in, torka av och ställ undan till nästa gång.
  5. Det finns en quickfix att ta till med jämna mellanrum och det går till så att pannans botten fylls med ett lager salt. Inget knussel, botten ska vara helt täckt. Pannan sätts på spisen och hettas upp. Rör om ibland så ser du att det lossar inbrända tråkigheter. Ta av skölj ur, smörj in med rapsolja och hetta upp igen. Torka av och så var det klart.

Min panna är ständigt i produktionen. Blanksvart och pålitlig. Och visst är det något särskilt med de där sakerna som håller i en evighet och går något fel så är det bara att göra om storstädningen en gång till och se där, som ny igen.

Och vad använder jag den till? Tja, här på bloggen kan ni bland annat se den i inlägget om blomkålsris, eller i det om biff stroganoff.

Jag har bakat i den del i ett inlägg om tunnbröd, liksom i ett där jag gjorde en upp- och- nerkaka med rabarber . Jag har gjort ugnspannkakaviltfärsbiffar och fiskköttbullar. Och vildsvinskorven! Ja en hel del annat också, men ett är säkert, den där pannan funkar till många olika saker!

Annons för Landshopping.se

 

Och vill du fråga något eller dela egna tips så är det bara att skriva en kommentar. Jag svarar direkt. Hälsar Kat : )

Musligott till fikat
Vegomacka för köttätare, vegetarian och vegan