Lite mer än ugnspannkaka

3 mars, 2017
ugnspannkaka, mars17

Mjöl, ägg och mjölk. Inget märkvärdigt precis. Ingen lyx. Ingen flärd. Men så fort ingredienserna är blandade händer saker. Lägg lite smör och värme till det och förändringen är total. Den doften! Slår det mesta! Välkommen in i köket!

Ja, jag vet, pannkakans dag har precis passerat, men inget är försent. Det här är en bonus för alla er som liksom jag missade den. Och vi går all in, inget knussel.

Pannkakor är bra mat. Snabbt, enkelt, billigt och befriat från märkvärdigheter. Jag kör på vitt mjöl just idag. En klassisk variant med små tillägg.

ugnspannkaka, mars17
Ugnspannkaka. Frasig och het med doft av hallon, citrus. Och så plussar vi på med grädde och florsocker.
ugnspannkaka-mars17
jag hettar upp pannan med lite smör innan smeten hälls på. Sedan ska bären på jinnan härligheten åker in i ugnen.

Struntar i sylten och lägger istället bären direkt i pannan före gräddning. Lite socker också i smeten och lite florsocker på, men sammanlagt blir det betydligt mindre socker än om man skedar sylt. Extra smak kommer med lite rivet skal av citron och en aning vaniljpulver för den som vill.

Gillar att göra pannkakan i panna och för att den ska pösa upp fint och genast bilda en bra botten så att inget fastnar värmer jag pannan med lite smör innan smeten hälls i.

Allra godast är pannkakan precis nygräddad. Eftersom det är en hel del bär i kan den bli lite tung om den får stå. Jag brukar sätta in den i ugnen när vi sätter oss vid bordet för att äta soppa. Lovande dofter ringlar sig runt matbordet och soppmiddagarna känns lite lyxiga fast de är så enkla.

Och såhär går det till:

Ugnspannkaka, lite mer

 • 2 ½ dl mjölk
 • 2 ½ dl vetemjöl
 • 3 små ägg, helst inte extrastora frukostägg
 • 1 msk socker
 • en nypa salt
 • rivet skal från en ½ tvättad, ekocitron
 • (ev. lite vaniljpulver)
 • 2 dl hallon, halvfrysta
 • (ev. lite socker att strö över bären)

Tillbehör

 • florsocker
 • grädde
 1. Sätt ugnen på 200 grader. Häll upp mjölken i en skål och sikta i mjölet samtidigt som du vispar. Man kan vispa direkt utan sikt, men jag gillar inte mjölklumpar. Vispa i äggen och till sist socker, lite salt, rivet citronskal och knivsudd vaniljpulver om du vill. Har du tid så kan smeten stå och vila en stund.
 2. Hetta upp lite smör i en panna som klarar att stå i ugnen. Häll smeten i den varma pannan. Lägg på bären och strö lite extra socker över dem om du vill.
 3. Ställ in i ugnen. Titta till pannkakan någon gång under gräddningen och räkna med att den är klar efter ungefär 20 minuter.
 4. Ta ut och sikta lite florsocker över. Blir ju så snyggt! Man kan också tänka sig en liten klick grädde. Eller inte. Gott blir det hursomhelst.

 

Vill du ha mer pannkaksinspiration så kan du kika på inlägget om en Dutch baby jag gjorde i somras. En variant på ugnspannkaka som är mer amerikansk än nederländsk även fast namnet säger annat.

Och kanske vill du trots allt göra en bärfri ugnspannkaka och servera sylt bredvid. Då har jag ett syltförslag. En supersnabb hemgjord variant utan alltför mycket socker. Den hittar du i inlägget ”Snabbsylt med måttlig sockerchock”.

Jag står också beredd att svara på frågor eller ta emot dina tips. Skriv en kommentar så svarar jag direkt. Hälsar Kat : )

Baka surdegsbröd i gryta
Shakshuka till frukost, lunch eller middag