Baka surdegsbröd i gryta
Jag kan inte tro att det är sant. Är det verkligen jag? Har jag gjort det här!? En perfekt frasig brödskorpa över ett saftigt, luftigt inkråm. Lagom segt, doftande och så vackert att jag inte kan slita blicken från det. Surdegsbröd i gryta. En liten bit av himmelriket. Välkommen in i köket!
Det är väl så. Plötsligt händer det. Jag hade inga förhoppningar och så i ett slag förändras allt. Från mjölfobiker till fanatisk bakälskare på bara några dagar.
Jag har varit på kurs. Bakkurs för hopplösa hemmabagare med ständiga misslyckanden bakom sig. Vi var bara tre stycken och det var inget officiellt utan en kompisgrej. Ett proffs och två wannebees.
Min enda och enkla önskan var att lära mig baka ett skapligt bra matbröd och när vi genast skulle introduceras i surdegens värld höll jag på att ge upp direkt. Inte en chans. Surdeg känns exakt och svårt, eller hur?
Kanske svarar ni nu med ett gemensamt och rungande, ”Nej, verkligen inte!”. Kanske är jag en av de allra sista att förstå, men om det dröjer kvar någon därute som liksom jag inte känt till hemligheten så är du nu särskilt inbjuden att ta del av surdegsmagin.
Och förhoppningsvis kan jag också tillföra något nytt även till dig som är en van surdegsbagare. Det har ju trots allt hänt en del sedan det började för tio år sedan när alla med någon sorts känsla för trend stod med fingrarna i surdegen. Alla utom jag då.
Knådar du din deg? Glöm det. Grädda på plåt? Nix, nu gäller grytgräddning. En miljö som ger allt ett bröd kan önska. Det får perfekt form, perfekta små luftbubblor, perfekt yta, perfekt arom. Det är helt enkelt galet bra.
Allt börjar med att man gör en surdegsgrund. Eller att man tar fram surdegen som redan bubblar i kylen. Den som ingen surdeg har återvänder till bloggen imorgon när jag visar hur det går till. Den omvända ordningen är genomtänkt. Jag vill först locka med brödet för att väcka habegär innan den måttligt bildvänliga surdegen presenteras.
Surdegen tar ett par dagar i anspråk innan man kan börja baka med den. Men sedan är det dags. Jag har tidigare lärt mig att degen ska knådas i en evighet för att gluten ska bildas, men så gör vi inte här. Vi viker den. Och det ska göras fyra gånger med tjugo minuter mellan varven.
Vikprocessen är inte svårare än att man tar tag i degens kant, sträcker den lite och viker mot mitten när den fortfarande ligger kvar i bunken. Hela vägen runt. Det blir ungefär fyra vik per gång.
Men låt oss ta det steg för steg från början. Och allra först vill jag säga att det här är en process om två dagar. Inget att satsa på till middagen samma dag alltså. Lovar dock utdelning för varje väntad minut.
Surdegsbröd i gryta
Dag 1
- 2 ½ dl aktiverad, bubblande surdeg av vete (Har du ingen surdegsgrund så kommer enkelt recept här i morgon)
- 4 ½ dl vatten
- 750 g vetemjöl, gärna special
- 1 msk salt
- Blanda alla ingredienserna. Lägg degen i en bunke, plasta in och ställ i rumstemperatur.
- Efter 20 minuter ska degen vikas första gången. Vik in kanterna mot degens mitt, lägg på plasten och låt vila. Upprepa alltihop 3 gånger till.
- Efter sista vikningen plockas degen ur bunken och placeras med vikningen upp i en handduksklädd korg eller liknande. Jag använde ett stort durkslag med en handduk i. Viktigt är att pudra mjöl över handduken innan du lägger i degen så fastnar den inte.
- Ställ korg eller det du använder i en större gryta eller i ett plasttråg med lock, som skydd mot drag och alltför påträngande kyla, innan du placerar alltihop i kyl för att jäsa minst 12 timmar.
Dag 2
- Ta degen ur kylen och låt den stå i rumstemperatur 1 timma före baket.
- Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in och värm upp en gryta med lock i minst femton minuter. Ta ut grytan och vänd ner degen. Skär några snitt i brödet och ställ in i ugnen med locket på. Den sammanlagda gräddningstiden är 50 min. Kör de första 25 min med lock.
- Efter 25 minuter sänker du värmen till 225 grader och ta av grytlocket och för att grädda ytterligare 25 minuter. Släng in lite vatten på botten av ugnen för att ångan ska hjälpa till och ge en fin brödskorpa.
- Ta ut brödet. Stjälp ur det från grytan och låt svalna minst 30 min innan skär upp det.
Nybakat bröd är något alldeles särskilt. En fantastisk skapelse som betyder så mycket. Det representerar och symboliserar trygghet, hemkänsla, omsorg, mättnad och vänskap. Att bryta ett bröd tillsammans har alltid haft en särskild betydelse. Därför är jag pirrigt lycklig av att äntligen ha lyckats.
Och som vanligt står jag här beredd att svara på frågor och ta till mig av råd och idéer. Säkert finns det bagare därute som kan tillföra något till mina stapplande första försök. Välkommen med en kommentar! Hälsar Kat : )
25 kommentarer