Doften av nygräddade tunnbröd i stekpanna

5 november, 2016
Kategori:
tunnbröd

Jag har en liten norrländsk rot som ibland kallar på mig. Tunnbröd, ropar den. Varma, doftande tunnbröd med en klick smör som smälter! Och barnen stämmer in i kören. Det är bara att hänga på. Farmors tunnbröd, västerbottensroten och ungarna i samstämmig uppmaning. Jag är på! Välkommen in i köket!

Farmor ja, min fina farmor från en annan tid. Från en annan tradition. Allt gjorde hon själv. Torkade, saftade, syltade, odlade, styckade, saltade, lade in, bakade, slaktade. Hon kokade egna karameller, röda och gröna, och stickade alla barnbarnen lovikavantar.

Mina kvarter, de jag trampade som liten, låg i storstaden. I en tjusig stadsdel. En helt annan värld från farmors lilla hus i Jörn. Hon visste mycket väl att vi hade det bra. Att vi inget saknade och ändå delade hon allt sitt med oss. Hon skickade oss delar av sin värld. Det kom paket och lådor.

tunnbröd
Gräddningen går fort. jag lassar på nästan som pannkakor. kavlar och gräddar, kavlar och gräddar. Bröden tar slut innan nästa är klart. Med fyra ungar på plats gäller det att vara snabb. Smöret smälter och rinner lite mellan fingrarna. Brödet är varm utan att brännas. En skiva ost kanske?

Jullådan var stor och magisk. Mandelpotatis i säck. Ett jättekrus med svagdricka. Rårörda lingon. Osten hon ystat. Torkat älgkött och rökt älghjärta. Stickat och virkat, vantar, sockor, grytlappar och överkast. Vi älskade det. Jag tänker att det måste tagit henne många månader att få allt färdigt.

En gång om året åkte vi dit. Pappa lite motsträvigt. Dunket av nattåget. Norrsken. Snövallar så höga att de skymde all utsikt. Och så Farmor. Värmen i köket. Vedspisens knaster. Bakugnen, tunnbrödet och det smältande smöret.

Allt det där är borta. Men kanske ändå att den där roten är fastare förankrad än jag tidigare trott. Min lust att göra själv ökar. Jag vill också odla min mat. Stycka går som en dans och jag börjar tro att min oförmåga att baka är möjlig att tämja. Vill själv! Farmor gör sig påmind. Hon är välkommen!

Mina tunnbröd i stekpanna är förstås bleka kopior, men de är goda. Varmt bröd med smältande smör, ja det är absolut gott. Jag tycker inte att det här är bröd att förvara och spara. Ät dem hellre direkt, nygräddade.

Jag gör mina i gjutjärnspanna, men vilken stekpanna som helst funkar. Gräddningen går fort. Ett par minuter per sida och det är klart. Kruskavel är heller inte nödvändigt. Går alldeles utmärkt bra med en vanlig. Och såhär går det till:

Tunnbröd för stekpanna (12 st)

 • 50 g smör
 • ½ l mjölk
 • 1 msk sirap
 • ¼ ptk jäst (12,5 g)
 • 8 dl vetemjöl (byt ev. 1 dl vetemjöl mot grahamsmjöl)
 • 2 ½ dl rågsikt
 • ¾ tsk salt
 • 2 msk socker
 • ½ tsk hjorthornssalt
 • ½ tsk brödkrydda, (mald anis, kummin och fänkålsfrö)

Gör såhär

 1. Smält smör och häll på mjölk och sirap. Rör ut jästen i smörblandningen som inte får ha en högre temperatur än 37 grader.
 2. Blanda de torra ingredienserna som sedan rörs ner i vätskan lite i taget. Jag kör i maskin, men den här degen behöver inte blandas länge .
 3. Låt jäsa under duk en timma. Dela degen i tolv bitar. Kavla ut så tunna, fina rundlar du kan.
 4. Hetta upp en stekpanna och grädda bröden utan fett ett par minuter per sida. Låt de inte gå för länge då blir de hårda. Servera helst direkt, pannvarma.

Vill du prata mat så går det alldeles utmärkt. Ställ en fråga, dela en idé eller ett tips. Kommentarsfältet är ditt! Hälsar Kat : )

Rödbetsrisotto - för en vegetarisk måndag
Du och jag Butternut!