Du och jag Butternut!

2 november, 2016
butternut

”Nej, alltså jag gillar inte pumpa.” Så har jag sagt och så fel jag har haft. Kanske skvalpar någon mindre lyckad pumpasoppa kvar i dunkelt minne, men jag vet egentligen inte. Vet bara att pumpa inte är min grej. Tills nu då. Tog hem en efter barnatjat och kunde genast konstatera att jag egentligen är ett riktigt pumpafan. Så gott! Välkommen in i köket!

Pumpa eller vintersquash? Just den här varianten ”Butternut” har på något sätt hamnat mittemellan och kallas för båda. Spelar kanske ingen roll för på latin har båda förnamnet Cucurbita.

Barnen har tjatat. De har ett positivt pumpaförhållande. I deras värld är Halloween självklart och de är frekvent matade med pumpapajer, pumpasoppor och annat pumpaaktigt. Inte av mig då utan via media. Till slut ger jag mig. Vi testar. En liten kalebassformad Butternut får komma med hem.

Jaha, och så ligger den där på köksbänken. Jag är skeptisk. Utsidan är inte så kulinariskt lockande. Den doftar ingenting och skalet är nästan lite plastigt. Men så klyver jag den på längden och allt förändras.

butternut
Så vacker! Och så enkel att förvandla till en frasig ugnsrostad delikatess. Smaken är fin och konsistensen mjk utan att bli mosig. Jag är omvänd. Det här är en riktig höjdare.

Den är så vacker! Färgen kraftfull i gulorange, djup ton och formen, magnifik. Jag ändrar mig genast. Det här känns bra. Ska bli kul.

Jag tänker mig en enkel ugnsrost. Tunna klyftor med salt och olja i grunden. Skalet måste bort för det känns oätligt och det är lättare än man kan tro. Jag skalade enkelt med en bred potatisskalare. Den som syns på bilden. Det gick som en dans. Vad tror ni om osthyvel? Får prova nästa gång.

Skrapade ur kärnorna med en sked, skivade och så var det dags att tänka smak.

Rosmarin och timjan i generösa kvistar från lotten. Olja och salt. Dessutom tog jag lite chiliflakes.

Satte ugnen på 200 grader. Ställde in formen och kikade på pumpan som sakta men säkert fick fin färg och en lite frasig yta. Det tog ungefär 25 min.

Under tiden tärnade upp en bit varmrökt vildsvinssida vi hade i kylen. Ha, tänker du. Vad dumt! Hur ska man få tag på det?

Vanligt bacon går precis lika bra, men om du får chansen på vildsvinskött så ta den. Smaken är mild och fin. Köttet är lite mörkare och magrare än tamgris, men det skiljer sig mindre än man kan tro. Hur du än väljer, vilt eller tamt så är den milt rökta smaken av sidfläsk, typ bacon, kanon till pumpan.

Jag stekte det rökta fläsket, tog ut pumpan och smulade över lite fetaost. Nu hade jag sältan och behövde ett lite syrligt sting. Det blev en söt-stark-syrligt dressing som visade sig passa perfekt. Ett par matskedar pressad citron. Rasp från citronskalet. En dutt honung och en liten klick dijonsenap.

Barnen slöt upp i köket,vi ringlade dressingen över och högg in direkt på stående fot där vid köksbänken.  En succé! Riktigt gott. Som en nötig, betydligt mindre söt, sötpotatis med fast konsistens. Ytan var jättefin och det här kommer vi göra igen. Och igen! En nyvunnen köksvän. Du och jag Butternut!

Exakta mått blir det inte idag utan bara en liten lista på ingredienser tillsammans med beskrivningen ovan.

Butternut – en ugnsrostsuccé

 • 1 butternut (pumpa/vintersquash)
 • timjan och rosmarin, färsk eller torkad
 • (ev lite chiliflakes)
 • salt
 • olja
 • rökt sidfläsk, typ bacon
 • fetaost eller liknade

Dressing

 • pressad citron
 • rivet citronskal
 • honung
 • dijonsenap

Vill du vara med och starta ett matsamtal så är du så välkommen. Frågor, tips, idéer eller småprat. Allt funkar. Skriv en kommentar så svarar jag! Hälsar Kat : )

Doften av nygräddade tunnbröd i stekpanna
Tarte Tartin - en variant